Chyba na tym to wszystko polega, żeby czasem było wymyślnie i ładnie. Żeby brzmiało, współgrało i przez to jeszcze bardziej smakowało. Wygląda egzotycznie i tak chyba smakuje.... w sam raz na ten piękny słoneczny dziś dzień.
SKŁADNIKI:
Pierś z kurczaka
2 czerwone cebule
1 biała cebula
1 marchewka
1 papryka czerwona lub żółta
1 puszka ananasa w syropie (4 sztuki ananasa i cały syrop)
świeża pietruszka
pół mango
sól, pieprz do smaku
słodka i ostra papryka
szczypta mielonego lub świeżego imbiru
zioła prowansalskie
INNE:
krewetki
2 ząbki czosnku
tymianek
łyżka masła
ugotowany ryż
KROK PO KROKU:
1) Rozgrzewamy olej, oliwę, lub co tam wolicie. Ja używam oleju kokosowego z racji tego, że ostatnio ,,zdrowo'' u nas w kuchni ;) Na olej rzucamy pokrojone w kostkę: czerwoną i białą cebulę.
2) Następnie dodajemy pokrojone: pierś z kurczaka + marchewkę + paprykę, podlewamy lekko wodą i dusimy. Dodajemy wszystkie przyprawy: sól + pieprz + słodką i ostrą paprykę + imbir + zioła prowansalskie.
3) Ananasa otwieramy, kroimy w kostkę cztery plastry i mango.
4) Kurczaka zalewamy syropem z ananasa i dusimy to wszystko ok 10-15 minut. Pod koniec dodajemy ananasa i mango. I dusimy jeszcze 10 minut.
5) Na patelni rozgrzewamy masło i wyciskamy czosnek. Smażymy na nim wyczyszczone wcześniej krewetki, pod koniec doprawiamy solą + pieprzem + tymiankiem. Ja przed samym podaniem skropiłam je jeszcze sokiem z pomidorka koktajlowego.
6) Gotujemy ryż. Wszystko podajemy ciepłe i jak nam się podoba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz