Waniliowe Muffinki, do tego czarne jeżyny a to wszystko obsypane niebiańską kruszonką....Mmmm, pychota! Narobiły zapachu na cały dom. Zapach godny polecenia.
SKŁADNIKI:
SUCHE:
180 g mąki
60g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MOKRE:
1 jajko
125 ml mleka lub maślanki/ kefiru
60 g masła
2 łyżki esencji waniliowej
1 łyżeczka soku z cytryny
INNE: jeżyny (świeże lub mrożone)
KRUSZONKA:
40 g mąki
20 g masla
20 g cukru
garść orzechów włoskich
KROK PO KROKU:
1) Suche składniki przesiewamy do jednej miseczki
2) W drugiej misce łączymy ze sobą roztopione masło, i resztę mokrych składników
3) Do składników mokrych dodajemy składniki suche, i łączymy je ze sobą
4) Przygotowujemy papilotki, napełniamy je do połowy, dodajemy po dwie jeżynki, i na koniec obsypujemy to wszystko kruszonką (Kruszonkę robimy tak, że po prostu ,,kruszymy'' składniki, łącząc je w ten sposób ze sobą)
5) Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 210 stopni. W momencie wstawiania Muffinek do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 200 stopni.
Pieczemy w 200 stopniach/ ok. 20-25 minut.
Ymmmmmi wygląda smakowicie, aż chce się jeść... :D
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie muszę zrobic !!!!!
OdpowiedzUsuń