niedziela, 20 października 2013

Muffinki Najlepsze.... podobno ;)

Dużo miłych słów wczoraj te Panie usłyszały, i niezmiernie mi jest miło bo przecież spod moich rąk wyszły. Nic tak bardzo nie cieszy Kuchareczki, jak zadowolone twarze ,,konsumujących'' :)
Waniliowe Muffinki, do tego czarne jeżyny a to wszystko obsypane niebiańską kruszonką....Mmmm, pychota! Narobiły zapachu na cały dom. Zapach godny polecenia.






SKŁADNIKI:

SUCHE:

180 g mąki
60g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MOKRE:

1 jajko
125 ml mleka lub maślanki/ kefiru
60 g masła
2 łyżki esencji waniliowej
1 łyżeczka soku z cytryny

INNE: jeżyny (świeże lub mrożone)





KRUSZONKA:

40 g mąki
20 g masla
20 g cukru
garść orzechów włoskich





KROK PO KROKU:

1) Suche składniki przesiewamy do jednej miseczki
2) W drugiej misce łączymy ze sobą roztopione masło, i resztę mokrych składników
3) Do składników mokrych dodajemy składniki suche, i łączymy je ze sobą
4) Przygotowujemy papilotki, napełniamy je do połowy, dodajemy po dwie jeżynki, i na koniec obsypujemy to wszystko kruszonką (Kruszonkę robimy tak, że po prostu ,,kruszymy'' składniki, łącząc je w ten sposób ze sobą)
5) Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 210 stopni. W momencie wstawiania Muffinek do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 200 stopni.

Pieczemy w 200 stopniach/ ok. 20-25 minut.












2 komentarze:

  1. Ymmmmmi wygląda smakowicie, aż chce się jeść... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie muszę zrobic !!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...