środa, 30 października 2013

Mega Nóżki!

Dziś na obiad coś, do czego już od dawna się przymierzałam. W takiej glazurce możecie śmiało przygotować nie tylko nóżki, skrzydełka czy filety, ale i całego kurczaka.
Na prawdę warto wypróbować ten szybki i łatwy przepis... jednym słowem, Palce lizać!







SKŁADNIKI:

10 nóżek z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
4  łyżki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
kilka listków rozmarynu (nie koniecznie)

PONADTO:

słodka i ostra papryka
pieprz i sól

KROK PO KROKU.

1) Nóżki nacieramy papryką, pieprzem i solą.
2) W garnuszku na średnim ogniu, łączymy ze sobą sos sojowy + ocet balsamiczny + miód, aż do momentu, kiedy miód się roztopi. Na koniec wrzucamy kilka listków rozmarynu. Sos odstawiamy do wystygnięcia.
3) Kiedy sos jest ostudzony, bierzemy większy woreczek do mrożonek, wkładamy w niego kurczaka i zalewamy sosem. Woreczek związujemy, a wszystko dokładnie razem mieszamy. Woreczek z kurczakiem pozostawiamy na 1-2 godziny.
4) Po upływie czasu, kurczaka wykładamy na blaszkę i wstawiamy do pieca. Podajemy z tym na co mamy ochotę, ziemniakami, sałatką lub..... tak jak u mnie, z frytkami z bardzo zdrowej Brukwi.

Pieczemy w 200 stopniach/ 1 godzinę.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...