czwartek, 7 listopada 2013

Biszkopt Idealny!

Wyszedł jak mało kiedy. Trafiają się biszkopty równie piękne, ale ten był chyba najpiękniejszy w mojej ,,karierze'' :P Jaki jest przepis na udany biszkopt? Nie wiem. Tak na prawdę nikt nie poda wam najlepszego przepisu na biszkopt, a wiecie czemu? No bo jajka inne, bo może nie świeże, bo szklanka nie taka, bo to, bo to i tamto. Czasem mała błahostka może stać na przeszkodzie do idealnego biszkoptu. Jednak tym razem żadna błahostka się nie trafiła.... nie w mojej kuchni!
Oto przepis na Mój biszkopt:






SKŁADNIKI:

8 jajek
16 łyżek mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


KROK PO KROKU:

1) Oddzielamy białka od żółtek.
2) Białka zaczynamy ubijać ze szczyptą soli na wysokich obrotach. Kiedy jajka zaczną gęstnieć, dodajemy stopniowo cukier.
3) Białka z cukrem powinny być ubite na sztywno, kiedy tak się stanie, dodajemy do białek żółtka cały czas ubijając.
4) Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy łyżka po łyżce do naszych jajek. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
5) Masę przelewamy delikatnie do tortownicy, wstawiamy do piekarnika

Pieczemy w 175 stopniach/ 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...