niedziela, 15 września 2013

Waniliowy sernik light z malinami.


Sernik light.... Wiadomo, że się da, ale....
Jakby tu go zrobić żeby był tak samo dobry, tak samo delikatny, tak samo cieszył oko jak ten grzeszny na maxa tłuścioch, którego znamy na przykład ze świątecznego stołu.
Ten przepis dowodzi, że da się....

Mąż jest w pracy, ale już widzę jak się oblizuję na takie oto cudeńko.... ;)










SKŁADNIKI (na małą tortownicę):

500g twarogu 0% (u mnie jak zawsze MazurskiSmak)
1 jogurt naturalny 0%
1 łyżka soku z cytryny
150g brązowego cukru
3 jajka
50g zmielonych orzechów
laska wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej

SPÓD:

50g zmielonych płatków owsianych
1 łyżka oleju migdałowego do posmarowania blachy

KROK PO KROKU:

1) Małą tortownicę smarujemy lekko olejem migdałowym, następnie na spód wysypujemy zmielone płatki owsiane (do mielenia używam młynka do kawy). Przyklepujemy lekko ręką.
2) Do misy wrzucamy: twaróg (trzykrotnie zmielony- ja użyłam blendera) + jogurt naturalny + sok z cytryny + brązowy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy całe jajka + wanilię, i łączymy dalej.
3) Na samym końcu dodajemy zmielone orzechy. Wszystko łączymy ze sobą i wylewamy do tortownicy.
4) Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni/ 30 minut. Po tym czasie zmieszamy temperaturę do 140 stopni/ i pozostawiamy sernik na ok 70 minut. 


Sernik studzimy i pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Podajemy ze świeżymi malinami (lub innymi owocami) Do dekoracji przyprószyłam go.... nie cukrem pudrem, tylko glukozą :)

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...