poniedziałek, 16 września 2013

Obiad na dziś: Kurczak..trochę inaczej.

Zazwyczaj kurczaka przyrządzamy tak samo. Jest szybki do zrobienia, czy to pieczony, czy to duszony. W niecałą godzinę możemy mieć dobry i wartościowy obiad, bo jak wiadomo mięso drobiowe jest zdrowsze od innych. I teraz nasówa się pytanie... Czy zamienicie wasze kurczakowe przepisy na ten oto jeden....
Mowa o Piersi z kurczaka, duszonej z czerwoną cebulą w occie balsamicznym z dodatkiem płatków owsianych i miodu, do tego trochę chilli i mamy mieszankę smaków wybuchową! Warto spróbować :)





SKŁADNIKI:

1 cała pierś z kurczaka
2 czerwone cebule
2 łyżki oliwy
1 szklanka wody
2 łyżki octu balsamicznego
przyprawy: sól (używam ziołowej...bo zdrowsza), pieprz, słodka papryka, chilli (ostra papryka)
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki miodu
świeża pietruszka

INNE:
ugotowany ryż

KROK PO KROKU:

1) Na rozgrzaną patelnie wsypujemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
2) Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i dodajemy do cebuli. Podsmażamy ze sobą, a następnie podlewamy wodą i dusimy przez ok 10 minut.
3) Doprawiamy przyprawami i dodajemy ocet balsamiczny. Po upływie czasu będzie trzeba znowu podlać potrawkę nie dużą ilością wody. Kurczak powinien cały czas się dusić.
4) Dodajemy płatki owsiane.
5) Pod koniec dodajemy miód a przed samym podaniem dorzucamy świeżą natkę pietruszki.

6) Potrawkę podajemy z ryżem :)




2 komentarze:

  1. Nasz ulubiony przepis! Wybitny.
    Domi i Maciek

    P.S. Pozdrowienia dla Tomka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Wam, i cieszy mnie to, że smakuje ;)
      Pozdrawiamy Was ciepło!!!!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...