Zazwyczaj kurczaka przyrządzamy tak samo. Jest szybki do
zrobienia, czy to pieczony, czy to duszony. W niecałą godzinę możemy mieć dobry
i wartościowy obiad, bo jak wiadomo mięso drobiowe jest zdrowsze od innych. I
teraz nasówa się pytanie... Czy zamienicie wasze kurczakowe przepisy na ten oto
jeden....
Mowa o Piersi z kurczaka, duszonej z
czerwoną cebulą w occie balsamicznym z dodatkiem płatków owsianych i miodu, do
tego trochę chilli i mamy mieszankę smaków wybuchową! Warto spróbować :)
SKŁADNIKI:
1 cała pierś z kurczaka
2 czerwone cebule
2 łyżki oliwy
1 szklanka wody
2 łyżki octu balsamicznego
przyprawy: sól (używam ziołowej...bo
zdrowsza), pieprz, słodka papryka, chilli (ostra papryka)
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki miodu
świeża pietruszka
INNE:
ugotowany ryż
KROK PO KROKU:
1) Na rozgrzaną patelnie wsypujemy
pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
2) Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i
dodajemy do cebuli. Podsmażamy ze sobą, a następnie podlewamy wodą i dusimy
przez ok 10 minut.
3) Doprawiamy przyprawami i dodajemy ocet
balsamiczny. Po upływie czasu będzie trzeba znowu podlać potrawkę nie dużą
ilością wody. Kurczak powinien cały czas się dusić.
4) Dodajemy płatki owsiane.
5) Pod koniec dodajemy miód a przed samym
podaniem dorzucamy świeżą natkę pietruszki.
6) Potrawkę podajemy z ryżem :)
Nasz ulubiony przepis! Wybitny.
OdpowiedzUsuńDomi i Maciek
P.S. Pozdrowienia dla Tomka :)
Dziękuję Wam, i cieszy mnie to, że smakuje ;)
UsuńPozdrawiamy Was ciepło!!!!