niedziela, 29 września 2013

Pomysł na.... naleśniki.

Dziś była zajawka na naleśniki. A więc... co można dobrego wymodzić z naleśników?
Można je jeść na słodko, wytrawnie, z dżemem, twarogiem, cukrem pudrem i nie tylko...
Moje propozycje na dziś to.... Śniadaniowe naleśniki z jogurtem i owocami, oraz Obiadowe naleśniki nadziane pieczarkami, pomidorami, bazylią i.... parmezanem. Pychota!








SKŁADNIKI:


NALEŚNIKI:

250ml mleka
Mąka
Szczypta soli
1 jajko
Łyżka oliwy


DO ŚNIADANIA:

Wasz ulubiony jogurt
No i owoce






DO OBIADU:

Dymka ze szczypiorkiem (lub cebula)
Łyżka masła
200g pieczarek
Sól, pieprz do smaku
Świeża bazylia (lub suszona)
Jeden pomidor
Starty parmezan





KROK PO KROKU:

1) Przygotowanie naleśników jest bardzo proste. Do miski wlewamy mleko + jajko + szczypta soli + mąka (nie podaje dokładnych ilości, ciasto powinno być nie zbyt lejące, ale też nie za gęste, w razie czego możecie redukować je zwykłą wodą gdyby wam się przesypało za dużo mąki) na koniec dodajemy łyżkę oleju, patelnię przecieramy kroplą oliwy i smażymy!
2) Farsz obiadowy: Na patelni rozgrzewamy masło. Kroimy drobno dymkę lub cebulę i smażymy.
3) Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
4) Kiedy pieczarki będą już podsmażone, dodajemy drobno pokrojonego pomidora a po chwili bazylię.
5) Na tarce ścieramy parmezan dodajemy do farszu, zdejmujemy z ognia i studzimy. 
6) Jedyne co nam pozostaje do zrobienia to nafaszerowanie naleśników farszem, i obsmażenie ich przed podaniem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...