poniedziałek, 30 września 2013

Bo Mąż.... to też chłopiec.

Jak wiadomo.... dziś Dzień Chłopca. Jedni obchodzą i dobrze, inni nie obchodzą i też dobrze. Wiadomo, że najważniejsze jest to, aby o naszych Mężczyzn dbać codziennie tak, jakby mieli oni swoje wielkie święto (to samo tyczy się oczywiście Panów.... :P Dbajcie o swoje Kobiety)
Nie jestem fanką tych ,,wielkich'' świąt, no ale każda okazja jest dobra, do osłodzenia podniebienia Mojego Miłego. Praliny może nie najpiękniejsze, ale z sercem robione.... jak zawsze :)

W moim skromnym wykonaniu, Czekoladowe pralinki z nadzieniem migdałowym






SKŁADNIKI:

150g czekolady

NADZIENIE:

100g białej czekolady
1 łyżka śmietanki kremówki
1 łyżeczka likieru amaretto
4 łyżeczki zmielonych płatków migdałowych

KROK PO KROKU:

1) Do zrobienia czekoladek, potrzebujemy sylikonowej foremki do kostek lodu. Czarną czekoladę roztapiamy (ja użyłam mikrofali). Przy użyciu pędzelka rozprowadzamy warstwę czekolady po ściankach foremki. Całość wkładamy na 5 min do zamrażarki, następnie powtarzamy czynność smarując raz jeszcze te same ścianki. Całość odstawiamy do zamrażarki i zajmujemy się nadzieniem.
2) Roztapiamy białą czekoladę + śmietankę. Po rozpuszczeniu dodajemy likier amaretto + zmielone płatki owsiane i wszystko mieszamy. Nadzienie jest już gotowe.
3) Wyjmujemy foremkę nadziewamy każdą z pralinek pozostawiając miejsce na ,,zalanie'' górnej warstwy która po wyjęciu da nam spód czekoladki.
4) Całość odstawiamy do lodówki lub zamrażarki, przykryte folią i czekamy aż się zastygnie. Trwa to ok 30 minut. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...