piątek, 27 września 2013

Wariacje wokół sera Castello.

Wezmę sobie udział w konkursie... a co! :) Przecież każdy może, a więc ja też. Propozycja na wariacje wokół sera Castello? Pieczone pierożki nadziewane kurkami i serem. Bez względu na to czy ciepłe czy zimne, smakowały pysznie. Sezon na kurki trwa, a więc może skusicie się na ten przepis? :)





SKŁADNIKI:

CISTO FILO:
200g mąki
3g soli
150ml ciepłej wody
15 ml oliwy

FARSZ:
200g kurek
sól i pieprz do smaku
1 opakowanie sera Castello Blue
gałązka świeżego tymianku



KROK PO KROKU:

1) Pierwszy krok to przygotowanie ciasta ( możecie również użyć gotowego ciasta, jest ono dostępne w sklepach, idealnie sprawdzi się też ciasto francuskie) Tzw. Ciasto ,,filo’’ przygotowujemy następująco: mieszamy ze sobą: mąkę+ sól + ciepłą wodę. Pod koniec mieszania dodajemy oliwę.
2) Kiedy nasze ciasto jest już wyrobione, dzielimy ja na średnie kulki, podsypujemy talerz skrobią ziemniaczaną i odstawiamy na ok. 2h (ciasto należy przykryć wilgotną ściereczką. Zapobiegnie to wysychaniu.
3) Po upływie 2 h przygotowujemy paski z papieru do pieczenia i na każdym z nich rozwałkowujemy ciasto (wygląda to następująco: papier, ciasto, papier, ciasto, papier itd.)
4) Ciasto odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1h.
5) Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oliwy i wrzucamy kurki.
6) Pieprzymy i solimy do smaku
7) Następnie dorzucamy pół opakowania sera Castello Blue i zdejmujemy z ognia. Ser powinien się lekko rozpuścić. Całość odstawiamy do wystudzenia.
8) Wyjmujemy ciasto, wycinamy większe kółka, do środka wkładamy farsz i kawałek sera, który został niewykorzystany. Zawijamy pierożki i wkładamy je do pieca na 170 stopni/ 20-30 minut.
9) Po upieczeniu przekrajamy pierożki na pół i podajemy z sałatką







Na przepis możecie zagłosować w prawym rogu...tak, tak o gdzieś tam -> 
Dziękuje za jakiekolwiek głosy a już najbardziej za odwiedzanie mojego bloga :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...