wtorek, 13 sierpnia 2013

Kotleciki mielone bardziej po zdrowotnemu, a co!

Tym razem pod skalpel zdrowego odżywiania podeszło mięso mielone. Uważane za to mniej zdrowe, ale jak wiadomo ma swoich fanów. A więc propozycją na zdrowy obiad z mięska mielonego są…. Kotleciki ze szpinakiem i szczypiorkiem, obtaczane w płatkach migdałowych, smażone na oleju kokosowym a do tego kalafiorowe puree, brokuł i orzechy. Talerz jak z restauracji a pieniążki w kieszeni :)







SKŁADNIKI:

500g mięsa mielonego
Olej kokosowy
Sól
Pieprz
Słodka papryka
Czosnek
Świeży szczypiorek
Szpinak (świeży lub mrożony)
Płatki owsiane

INNE:

Gotowany brokuł
ok. 50g Gotowany kalafior
Łyżka jogurtu naturalnego



KROK PO KROKU:

1) Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kroimy drobno szczypiorem, wduszamy czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy szpinak i pozostawiamy tak na ok. 5-10 minut. Następnie odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.

2) Mięso doprawiamy: solą, pieprzem, i słodką papryką.

3) Następnie do mięsa dodajemy nasz przestudzony szpinak i mieszamy wszystko razem. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w płatkach migdałowych.

4) Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy kotleciki z dwóch stron.

5) Ugotowany kalafior blend ujemy dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


6) Kotleciki podajemy z gotowanym brokułem, puree z kalafiora i orzechami włoskimi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...