Moich rybnych przysmaków ciąg dalszy....
4 głowy rybie (u mnie Dorsz, możecie też dodać np. krewetki lub inne głowy)
Bulion warzywny
2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
2 łyżki curry
1 duża cebula
Pół pora (biała część)
1 marchew
Liść laurowy
Pieprz Cayenne
Papryka słodka
1 łyżeczka tartego imbiru
200 ml (1/2 puszki) mleka kokosowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka brązowego cukru
sól
czerwone chilli
INNE:
Szklanka gotowanego ryżu
100g serka feta
Szczypiorek
1) W garnku rozgrzewamy olej, kroimy drobno cebule i pora, tarkujemy marchew, wduszamy czosnek i podsmażamy. Po chwili dodajemy curry, pieprz Cayenne, słodką paprykę, czerwone chilli i imbir. Podsmażamy chwilę a następnie podlewamy wodą i dusimy ok. 10 minut.
2) Następnie zalewamy nasze warzywa bulionem (np. warzywnym) i wrzucamy liść laurowy i rybie głowy. Zmniejszamy ogień i gotujemy wszystko ok. godzinę.
3) W międzyczasie dodajemy brązowy cukier i sok z cytryny. Solimy, pieprzymy do smaku. Jeżeli czegoś nam nadal brakuje, śmiało dodawajcie przyprawy. To nie ma być gotowy przepis na zupę rybną, każdy ma inne kubki smakowe.
Liść laurowy
Pieprz Cayenne
Papryka słodka
1 łyżeczka tartego imbiru
200 ml (1/2 puszki) mleka kokosowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka brązowego cukru
sól
czerwone chilli
INNE:
Szklanka gotowanego ryżu
100g serka feta
Szczypiorek
1) W garnku rozgrzewamy olej, kroimy drobno cebule i pora, tarkujemy marchew, wduszamy czosnek i podsmażamy. Po chwili dodajemy curry, pieprz Cayenne, słodką paprykę, czerwone chilli i imbir. Podsmażamy chwilę a następnie podlewamy wodą i dusimy ok. 10 minut.
2) Następnie zalewamy nasze warzywa bulionem (np. warzywnym) i wrzucamy liść laurowy i rybie głowy. Zmniejszamy ogień i gotujemy wszystko ok. godzinę.
3) W międzyczasie dodajemy brązowy cukier i sok z cytryny. Solimy, pieprzymy do smaku. Jeżeli czegoś nam nadal brakuje, śmiało dodawajcie przyprawy. To nie ma być gotowy przepis na zupę rybną, każdy ma inne kubki smakowe.
4) Na sam koniec z ugotowanego ryżu i fety lepimy kulki, a szczypiorek kroimy drobno. Do zupy wlewamy mleko kokosowe, gotujemy i podajemy z kulkami ryżowymi i drobnym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz