wtorek, 13 sierpnia 2013

Rybia głowa. Czyli Moja pierwsza zupa rybna.

Moich rybnych przysmaków ciąg dalszy....

SKŁADNIKI:

4 głowy rybie (u mnie Dorsz, możecie też dodać np. krewetki lub inne głowy)
Bulion warzywny
2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
2 łyżki curry
1 duża cebula
Pół pora (biała część)
1 marchew
Liść laurowy
Pieprz Cayenne
Papryka słodka
1 łyżeczka tartego imbiru
200 ml (1/2 puszki) mleka kokosowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka brązowego cukru
sól
czerwone chilli



INNE:

Szklanka gotowanego ryżu
100g serka feta
Szczypiorek



1) W garnku rozgrzewamy olej, kroimy drobno cebule i pora, tarkujemy marchew, wduszamy czosnek i podsmażamy. Po chwili dodajemy curry, pieprz Cayenne, słodką paprykę, czerwone chilli i imbir. Podsmażamy chwilę a następnie podlewamy wodą i dusimy ok. 10 minut.

2) Następnie zalewamy nasze warzywa bulionem (np. warzywnym) i wrzucamy liść laurowy i rybie głowy. Zmniejszamy ogień i gotujemy wszystko ok. godzinę.

3) W międzyczasie dodajemy brązowy cukier i sok z cytryny. Solimy, pieprzymy do smaku. Jeżeli czegoś nam nadal brakuje, śmiało dodawajcie przyprawy. To nie ma być gotowy przepis na zupę rybną, każdy ma inne kubki smakowe.

4) Na sam koniec z ugotowanego ryżu i fety lepimy kulki, a szczypiorek kroimy drobno. Do zupy wlewamy mleko kokosowe, gotujemy i podajemy z kulkami ryżowymi i drobnym szczypiorkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...