SKŁADNIKI:
500g mąki
40g drożdży
2łyżki cukru
1 jajko
woda ok. 250ml (letnia)
pomidorki
cebula
czosnek
zioła: tymianek, bazylia, oregano
sól
oliwa z oliwek
KROK PO KROKU:
1) Do miski wsypujemy mąkę i łyżkę soli
2) w drugiej miseczce łączymy ze sobą wodę + drożdze + cukier + jajko.
3) Następnie do mąki dodajemy nasz mix i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto mocno klei się do ręki podsypcie więcej mąki.
4) Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i podlewamy go lekko oliwą. Następnie rozkładamy na nim ciasto (można użyć wałka) Ciasto należy naciskać opuszkami palców, tworząc w nim takie ,,dołeczki’’
5) Kolejny krok to dodatki: kroimy pomidory i cebulkę. Do szklanki wlewamy ok. 30ml oliwy, rozgnieciony czosnek i zioła.
6) Oliwę rozprowadzamy po cieście, następnie palcami- tak jak to robiliśmy na początku, uciskamy ciasto, dzięki czemu nasza oliwa będzie we wszystkich zakamarkach. Dodajemy na koniec pokrojone pomidory i cebulkę, posypujemy solą i odstawiamy do w miarę ciepłego miejsca na ok. 20-30 minut, po tym czasie pieczemy.
Pieczemy w 200 stopniach/20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz