wtorek, 13 sierpnia 2013

Focaccia : czyli włoski chlebek z pomidorami i ziołami

Pyszny chlebek, dobry do zup i nie tylko.... Można go przyrządzać na wiele sposobów, zaczynając od pomidorów, poprzez oliwki, no i kończąc na ziołach. Nie da się przejść obok niego ot tak po prostu.... :)





SKŁADNIKI:

500g mąki
40g drożdży
2łyżki cukru
1 jajko
woda ok. 250ml (letnia)

pomidorki
cebula
czosnek
zioła: tymianek, bazylia, oregano
sól
oliwa z oliwek



KROK PO KROKU:

1) Do miski wsypujemy mąkę i łyżkę soli

2) w drugiej miseczce łączymy ze sobą wodę + drożdze + cukier + jajko.

3) Następnie do mąki dodajemy nasz mix i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto mocno klei się do ręki podsypcie więcej mąki.

4) Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i podlewamy go lekko oliwą. Następnie rozkładamy na nim ciasto (można użyć wałka) Ciasto należy naciskać opuszkami palców, tworząc w nim takie ,,dołeczki’’

5) Kolejny krok to dodatki: kroimy pomidory i cebulkę. Do szklanki wlewamy ok. 30ml oliwy, rozgnieciony czosnek i zioła.

6) Oliwę rozprowadzamy po cieście, następnie palcami- tak jak to robiliśmy na początku, uciskamy ciasto, dzięki czemu nasza oliwa będzie we wszystkich zakamarkach. Dodajemy na koniec pokrojone pomidory i cebulkę, posypujemy solą i odstawiamy do w miarę ciepłego miejsca na ok. 20-30 minut, po tym czasie pieczemy.





Pieczemy w 200 stopniach/20-30 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...