czwartek, 15 sierpnia 2013

Tartelinki owocowe dla Mojego Męża :)

No, bo jak żona widzi, że mąż pożera wzrokiem cudze smakołyki, to w takiej żonie odzywa się duch walki. Podpatruje, w głowie kombinuje, dobiera smaki, przegrzebuje Internet i przepisy. Z premedytacją dobiera dodatki by w końcu pozostawić mały smakołyk na powrót Męża z pracy....do pachnącego ciastem domu :)


Owocowe tarty z kremem to prosty przepis na słodkie ,,coś'' dobre na każdą okazje. Łatwe w przygotowaniu, czarują oko no i przede wszystkim podniebienie....







SKŁADNIKI:

CIASTO:

300g mąki
200g masła
100g cukru
1 jajko

KREM:

300ml mleka
laska wanilii
3 żółtka
50g cukru
20g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej

INNE:

świeże owoce: u mnie truskawki i jagody

KROK PO KROKU:

1) Zagniatamy ciasto: do miski wrzucamy masło i ucieramy je razem z cukrem. (Możecie pomóc sobie mikserem, jeżeli chcecie) do masy wbijamy jajko, ucieramy, a następnie dodajemy mąkę i zagniatamy w jednolitą masę. Ciasto nie powinno się przyklejać ani do miski, czy blatu. Jeżeli jest zbyt rzadkie, podsypcie mąką. Tak uformowane ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 10-20 minut (czasem pomagam sobie zamrażarką ^^)
2) Kolej na krem: Mleko i zierenka z laski wanilii, oraz samą laskę umieszczamy w garnku i podgrzewamy razem aż do zagotowania się mleka.
3) Żółtka ucieramy z cukrem, aż do momentu, kiedy będą przypominać białą puszystą masę. Następnie przesiewamy mąki i dodajemy do żółtek. Następnie łączymy ze sobą.
4) Z zagotowanego mleka wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy naszą masę z żółtek. Całość mieszamy odważnymi ruchami by nie pojawiły się grudki. Krem trzeba zagotować a następnie ostudzić.
5) Ciasto na tarty wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Następnie umieszczamy w foremkach do małych tart, (jeśli nie macie małych foremek równie dobrze możecie zrobić jedną dużą w innej formie) na wierzch układamy obciążniki (użyjcie kawałka foli aluminiowej i np. ryżu- sprawi to, że nasze cisto nie będzie się podnosiło w czasie pieczenia) I wstawiamy do pieca.

Pieczemy w 170 stopniach/ ok 20 minut.

6) Po czasie pieczenia, zdejmijcie folie, z tart i przypieczcie je jeszcze 5 minut w piekarniku.
7) Tarty studzimy, nakładamy do nich krem i dekorujemy owocami. Prawda, że proste?

Smacznego!!! 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...