wtorek, 13 sierpnia 2013

Pyszna ryba na talerzu: Pieczony Dorsz.

Ostatnio w na naszych domowych talerzach, często gości ryba. No, bo czemu nie ryba, skoro taka zdrowa, bogata w witaminy, no i co najważniejsze nie tuczy jak tłusta karkówa i jest o wiele lepsza. Zapewne miłośnicy karkówek i kiełbasek się ze mną nie zgodzą, ale myślę, że raz w tygodniu dadzą się przekonać na tak pysznego Pana Dorsza.







SKŁADNIKI:

Filety z Dorsza
2 łyżki masła 
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz cytrynowy
Zioła: bazylia, tymianek, oregano
INNE:

Suszone pomidory w oliwie
Gotowany brokuł



KROK PO KROKU:

1) Filety z dorsza myjemy, solimy i pieprzymy. Następnie na rozgrzanej patelni roztapiamy łyżkę masła i obsmażamy Dorsza, dosłownie po kilkanaście sekund. Nie za długo.

2) Układamy naszego dorsza w naczyniu żaroodpornym (tak na prawdę potrzebujemy samego spodu naczynia, możemy użyć również innej małej blaszki)

3) Następnie roztapiamy (lekko) masło. Możemy użyć do tego mikrofali, lub postawić je wcześniej przy ciepłej kuchni, zależy nam jedynie na tym by było ono miękkie. Do masła wyciskamy czosnek i dodajemy zioła. Następnie smarujemy naszym masełkiem podsmażonego dorsza i wstawiamy do pieca na 170 stopni. Czas pieczenia zależny od piekarnika, ok. 20 minut.


4) Z suszonych pomidorów zrobiłam blenderem lekkie puree, a do tego ugotowałam świeży brokuł. Całość na talerzu nie tylko ładnie wygląda, ale i smakuje.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...