SKŁADNIKI:
Filety z Dorsza2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz cytrynowy
Zioła: bazylia, tymianek, oregano
INNE:
Suszone pomidory w oliwieGotowany brokuł
KROK PO KROKU:
1) Filety z dorsza myjemy, solimy i pieprzymy. Następnie na rozgrzanej patelni roztapiamy łyżkę masła i obsmażamy Dorsza, dosłownie po kilkanaście sekund. Nie za długo.
2) Układamy naszego dorsza w naczyniu żaroodpornym (tak na prawdę potrzebujemy samego spodu naczynia, możemy użyć również innej małej blaszki)
3) Następnie roztapiamy (lekko) masło. Możemy użyć do tego mikrofali, lub postawić je wcześniej przy ciepłej kuchni, zależy nam jedynie na tym by było ono miękkie. Do masła wyciskamy czosnek i dodajemy zioła. Następnie smarujemy naszym masełkiem podsmażonego dorsza i wstawiamy do pieca na 170 stopni. Czas pieczenia zależny od piekarnika, ok. 20 minut.
4) Z suszonych pomidorów zrobiłam blenderem lekkie puree, a do tego ugotowałam świeży brokuł. Całość na talerzu nie tylko ładnie wygląda, ale i smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz