Masa biszkoptowa zrobiona z 10 jajek, następnie przedzieliłam ciasto na każdy kolor, a następnie upiekłam.
Całość przełożona i udekorowana kremem ze śmietanki i serka mascarpone.
Składniki na biszkopt:
10 jajek
20 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
Krem:
500 ml śmietanki kremówki
ekstrakt z wanilli
0,5 szkl cukru dudru
1 opakowanie serka mascarpone
KROK PO KROKU:
1) Śmietankę ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanili, na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy.
2) Biszkopty przełożyć masą a następnie udekorować wedle uznania, u mnie dodatkowo małe cukrowe ozdoby.
Mam pytanie odnośnie pieczenia, otóż czy każdy kolor trzeba piec osobno i na koncu "złożyć" torcik przekładając do kremem?
OdpowiedzUsuńach, i czy biszkopty nie barwią języka, skóry?
OdpowiedzUsuńTak, każdy z biszkoptów należy upiec osobno. zrobiłam masę na duży biszkopt, i podzieliłam ją na mniejsze (oczywiście dodając każdy kolor do każdej części. Potem piekłam każdy z nich ( trochę to trwa, ale takie małe biszkopty szybciej się pieką niż normalne)
OdpowiedzUsuńCo do farbowania, to nie. Są to barwniki spożywcze więc nie powinny barwić języka lub skóry. Nie zauważyłam tego u swoich gości :)
Pozdrawiam i życzę powodzenia, Asia.
dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź:)
OdpowiedzUsuńrównież pozdrawiam