sobota, 15 czerwca 2013

Tort dla mnie. Rainbow cake.

Pod koniec maja była kolejna okazja by upichcić coś słodkiego w kuchni.... Moje skromne urodziny :) A więc że pogoda nadal dopisywała i chciało się bawić w kuchni kolorami, był to dobry czas na pierwszy rainbow cake.
Masa biszkoptowa zrobiona z 10 jajek, następnie przedzieliłam ciasto na każdy kolor, a następnie upiekłam.
Całość przełożona i udekorowana kremem ze śmietanki i serka mascarpone.

Składniki na biszkopt:

10 jajek
20 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
szczypta soli

Krem:

500 ml śmietanki kremówki
ekstrakt z wanilli
0,5 szkl cukru dudru
1 opakowanie serka mascarpone

KROK PO KROKU:

1) Śmietankę ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanili, na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy.
2) Biszkopty przełożyć masą a następnie udekorować wedle uznania, u mnie dodatkowo małe cukrowe ozdoby.












4 komentarze:

  1. Mam pytanie odnośnie pieczenia, otóż czy każdy kolor trzeba piec osobno i na koncu "złożyć" torcik przekładając do kremem?

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, i czy biszkopty nie barwią języka, skóry?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, każdy z biszkoptów należy upiec osobno. zrobiłam masę na duży biszkopt, i podzieliłam ją na mniejsze (oczywiście dodając każdy kolor do każdej części. Potem piekłam każdy z nich ( trochę to trwa, ale takie małe biszkopty szybciej się pieką niż normalne)
    Co do farbowania, to nie. Są to barwniki spożywcze więc nie powinny barwić języka lub skóry. Nie zauważyłam tego u swoich gości :)
    Pozdrawiam i życzę powodzenia, Asia.

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź:)
    również pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...