Składniki:
1 opakowanie biszkoptów
500 ml śmietanki kremówki
1 jogurt jagodowy
1 opakowanie serka mascarpone
świeże jagody
ekstrakt waniliowy
4 listki żelatyny (lub 2 łyżeczki żelatyny w proszku)
KROK PO KROKU:
1) Blachę wykładamy biszkoptami
2) Ubijamy kremówkę (nie za sztywno) następnie dodajemy ekstrakt z wanilii + jogurt jagodowy + serek mascarpone i łączymy.
3) Rozpuszczamy żelatynę: W przypadku listków, należy zamoczyć listki w misce z zimna wodą, nastepnie kiedy listki sie rozpuszczą, zbieramy żelatyne i rozpuszczamy ją w gorącej śmietance (dosłownie mała filiżanka i nie za dużo śmietanki, tylko tyle aby rozpuścić żelatynę) W przypadku żelatyny w proszku, zalewamy ją gorącą śmietanką (tak samo jak przy listkach, nie za dużo...mała filiżaneczka nie pełna wystarczy) Kiedy nasza żelatyna jest rozpuszczona, dolewamy ją do masy i mieszamy.
4) Na samym konczu wsypujemy owoce i mieszamy, wylewamy do formy i wstawiamy do lodówki aż do zastygnięcia ok 2 godzinki.
5) Dekorujemy wedle uznania, ja uzyłam kremówki i cukrowych motylków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz