piątek, 28 czerwca 2013

Truskawkowe crumble pod chmurką.

Jest czas na truskawki, może nie wszędzie ale na pewno u mnie w domu :) Jeśli znudziły się już wam typowe ciasta z galaretką i koktajle truskawkowe, to na pewno obliżecie nie jeden talerzyk po takim oto cudeńku. Truskawkowe crumble na kruchym cieście, pod bezową chmurką.
Zaraz się przekonacie jakie to łatwe:

Kruche ciasto:

0,5 kostki masła w temperaturze pokojowej
0,5 szklanki cukru
1 żółtko
ok szklanka mąki

Crumble:

pozostałości z ciasta kruchego
trochę musli truskawkowego
2 łyżki cukru brązowego lub białego

Inne:

Truskawki
4 białka na bezę
2 łyżki cukru
szczypta soli

KROK PO KROKU:

1) Do miski wrzucamy: masło + cukier i łączymy ze sobą
2) Następnie dodajemy żółtko i łączymy
3) Na końcu do wyrobionej masy dodajemy mąkę. Mąka podana jest nie dość precyzyjnie, zazwyczaj dodaje mąki na oko, patrząc na to jak zachowuje się ciasto, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy jej więcej, jeśli zbyt zbite podlewamy wodą, lub możemy dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
4) Spód blachy wykładamy kruchym ciastem, resztę ciasta wykorzystamy do zrobienia kruszonki.
5) Ciasto wędruje do pieca (dobrze jest obciążyć czymś ciasto np. kładziemy papier do pieczenia a na nim groch, fasolę lub ryż, tak aby na naszym cieście nie utworzyły się ,,balony'')

Spód zapiekamy w 175 stopniach/ ok 10 minut

6) Na podpieczony spód wykładamy truskawki, świeże mogą puścić dużo soku dlatego możemy je też przesmażyć z łyżką cukru i odcedzić sok)
7) Z białek i szczypty soli ubijamy pianę, potem stopniowo dodajemy cukier i gotową bezę wykładamy na truskawki.
8) Ostatni krok to kruszonka: do resztki ciasta kruchego dodajemy łyżkę mąki + musli lub owsiankę + cukier i palcami kruszymy. Następnie posypujemy nią nasze ciasto i wkładamy do pieca.

Pieczemy w 175 stopniach/ ok 20 minut (aż będzie ładnie zarumienione)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...