sobota, 15 czerwca 2013

Tort Auto.

W kuchni nie ma rzeczy nie możliwych... tak mi się wydaje, a jeżeli są.... to trzeba je pokonać. Mój pierwszy tort samochód, zamówienie przyjełam z odwagą i determinacją do działania :) Chyba wyszedł całkiem całkiem co?



Składniki na biszkopt:

8 jajek
16 łyżek mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
szczypta soli

Krem:

1 l  śmietanki kremówki
0,5 szklanki cukru pudru
2 opakowanie serka mascarpone
ekstrakt z wanilii

Inne: 

Dżem do przełożenia lub owoce
barwniki spożywcze
woda z sokiem z cytryny do nasączenia

KROK PO KROKU:

1) Pieczemy biszkopt: Białka oddzielone od żółtek ubijamy dodająć szczypte soli, następnie powoli dodajemy cukier. Nasze białka powinny być ubite na sztywną masę. Następnie dodajemy żółtka i dalej ,,dobijamy''. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek- stopniowo. Do wymieszania zawsze używajcie łyżki, podnosząc masę lekko do góry. Wszystko wykonujemy zdecydowanymi ale delikatnymi ruchami, tak aby biszkopt nam nie usiadł :)

Pieczemy w 175 stopniach/ ok 30-35 min (do suchego patyczka)

2) Masa: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Nastepnie dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone i dalej miksujemy.

3) Ostudzony biszkopt kroimy: odcinamy dwa boki które będą górą samochodu.

4) Jedyne co pozostaje to przełożenie biszkoptu dżemem i masą, następnie naszkicowanie wykałaczką oczu, ust, kół itp i działanie! Cały tort jest wykończony masą z serka mascarpone, a więc użyjcie kolorów które lubicie i dowolną końcówką wykończcie swój samochodzik.







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...