Biszkopt:
Mój miś składał się z dwóch średnich biszkoptów, oto składniki na 1 biszkopt:
5 jajek (w zależności od wielkości)
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
10 łyżek mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
500ml śmietanki kremówki
1 opakowanie serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
KROK PO KROKU:
1) Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptów wytnij swojego misia. Ja pozostawiłam uformowanego misia na całą noc, by podsuszyć trochę biszkopt.
2) Połącz ze sobą wszystkie składniki na masę, i przełóż dowolnie środek misia dżemem i kremem, wygładź go również z zewnątrz (resztę masy pozostaw do wykończenia)
3) Od uszu aż po sam spód wbiłam dwie duże wykałaczki. Jest to dobry pomysł na to by być pewnym, że nasz misiek nie rozpadnie się przy transporcie z lodówki na stół.
4) Do reszty masy, która nam pozostała dodaj więcej kakao, tak, aby usztywnić masę i nadać jej odpowiednio brązowy kolor. Z masy zrobimy futerko.
5) Przy użyciu rękawa cukierniczego i ulubionej nakładki uformuj futerko.
6) Dodatki: oczka, nosek i serduszko wykonaj z kolorowego marcepanu.
No i.... kto przytuli (do talerza) misia? :)
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
KROK PO KROKU:
1) Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptów wytnij swojego misia. Ja pozostawiłam uformowanego misia na całą noc, by podsuszyć trochę biszkopt.
2) Połącz ze sobą wszystkie składniki na masę, i przełóż dowolnie środek misia dżemem i kremem, wygładź go również z zewnątrz (resztę masy pozostaw do wykończenia)
3) Od uszu aż po sam spód wbiłam dwie duże wykałaczki. Jest to dobry pomysł na to by być pewnym, że nasz misiek nie rozpadnie się przy transporcie z lodówki na stół.
4) Do reszty masy, która nam pozostała dodaj więcej kakao, tak, aby usztywnić masę i nadać jej odpowiednio brązowy kolor. Z masy zrobimy futerko.
5) Przy użyciu rękawa cukierniczego i ulubionej nakładki uformuj futerko.
6) Dodatki: oczka, nosek i serduszko wykonaj z kolorowego marcepanu.
No i.... kto przytuli (do talerza) misia? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz