czwartek, 9 maja 2013

Jestem sobie mały miś.

Koleżanka z pracy poprosiła mnie o zrobienie misia dla Misia ;) Oczywiście zgodziłam się, i po długich namysłach, przeszukiwaniach internetowych przepisów, powstał taki oto miś. Upiekłam dwa średnie biszkopty, a jak uformowałam misia? Powycinałam nożem, a więc to od was zależy jaki kształt będzie miał wasz miś. Środek przełożyłam dżemem malinowym i masą kakaową. Futerko również zrobione z masy a dodatki z marcepanu.








Biszkopt:
Mój miś składał się z dwóch średnich biszkoptów, oto składniki na 1 biszkopt:

5 jajek (w zależności od wielkości)
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
10 łyżek mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa: 
500ml śmietanki kremówki
1 opakowanie serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego


KROK PO KROKU:


1) Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptów wytnij swojego misia. Ja pozostawiłam uformowanego misia na całą noc, by podsuszyć trochę biszkopt.
2) Połącz ze sobą wszystkie składniki na masę, i przełóż dowolnie środek misia dżemem i kremem, wygładź go również z zewnątrz (resztę masy pozostaw do wykończenia)
3) Od uszu aż po sam spód wbiłam dwie duże wykałaczki. Jest to dobry pomysł na to by być pewnym, że nasz misiek nie rozpadnie się przy transporcie z lodówki na stół.
4) Do reszty masy, która nam pozostała dodaj więcej kakao, tak, aby usztywnić masę i nadać jej odpowiednio brązowy kolor. Z masy zrobimy futerko.
5) Przy użyciu rękawa cukierniczego i ulubionej nakładki uformuj futerko.
6) Dodatki: oczka, nosek i serduszko wykonaj z kolorowego marcepanu.





No i.... kto przytuli (do talerza) misia? :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...