wtorek, 9 kwietnia 2013

Znów u babci, czyli: Kluski łychą kładzione.



SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki (szklanka 250 g)
2 jaja
1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
2 szczypty soli

INNE:
30 dkg surowego boczku wędzonego
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżka masła
Przyprawy

KROK PO KROKU:

1) Z mąki, jajek, soli i wody robimy łyżką stołową ciasto.
Zagotowujemy w garnku około 2,5 litra wody i dodajemy 2 łyżeczki soli.
2) Nad wrzącą wodą przechylamy miskę z ciastem i odrywamy łyżką po kawałku ciasta pamiętając każdorazowo o zamaczaniu łyżki we wrzątku
3) Gotujemy kluski do momentu ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na powierzchnię.
4) Przelewamy kluski na sito i czekamy chwilę aż woda odcieknie.
5) Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na gorącym masełku ok 10 minut.
6) Szczypiorek myjemy i siekamy.
7) Następnie wrzucamy kluski na gorący usmażony boczek i mieszamy kilka razy, aż składniki się połączą. Smażmy około 5minut.
8) Przed podaniem dosypuję doprawiamy, podsypujemy szczypiorkiem i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...