SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki (szklanka 250 g)
2 jaja
1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
2 szczypty soli
INNE:
30 dkg surowego boczku wędzonego
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżka masła
Przyprawy
KROK PO KROKU:
1) Z mąki, jajek, soli i wody robimy łyżką stołową ciasto.
Zagotowujemy w garnku około 2,5 litra wody i dodajemy 2
łyżeczki soli.
2) Nad wrzącą wodą przechylamy miskę z ciastem i odrywamy
łyżką po kawałku ciasta pamiętając każdorazowo o zamaczaniu łyżki we wrzątku
3) Gotujemy kluski do momentu ponownego zagotowania się wody
i wypłynięcia klusek na powierzchnię.
4) Przelewamy kluski na sito i czekamy chwilę aż woda
odcieknie.
5) Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na gorącym
masełku ok 10 minut.
6) Szczypiorek myjemy i siekamy.
7) Następnie wrzucamy kluski na gorący usmażony boczek i
mieszamy kilka razy, aż składniki się połączą. Smażmy około 5minut.
8) Przed podaniem dosypuję doprawiamy, podsypujemy
szczypiorkiem i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz