wtorek, 9 kwietnia 2013

Wielkanocna babka cytrynowa.


Donka czeka na ten przepis, a więc to specjalnie dla niej :)
Babka Wielkanocna po której dziś już nie ma śladu, ale w pamięci pozostał delikatnie cytrynowy smaczek. Mniam!



SKŁADNIKI:

4 jajka
200g mąki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła
180g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cytryny (starta skórka i sok)

INNE:

KROK PO KROKU:

1) Jajka ubijamy dodając szczyptę soli, a następnie stopniowo cukier.
2) Obie mąki + proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki, i dodajemy po trochu do naszych ubitych jajek cały czas mieszając (możesz użyć miksera na niskich obrotach)
3) Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe dodajemy do naszej masy
4) Na sam koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok. Mieszamy. Foremka zależy od tego co mamy w domu, jeśli posiadasz typową formę na babkę z dziurką to już wiesz czego możesz użyć. Upieczoną Babę ostudzić i udekorować. Dobrze smakuje z lukrem.

Pieczemy w 180 stopniach/ 40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...