Oczywiście się zgodziłam.
Składniki na Red Velvet:
2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
1,5 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka winnego octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 ml czerwonego barwnika w płynie
1) Mąkę + kakao + sól przesiewamy do miski. Następnie dodajemy cukier i mieszamy.
2) W drugiej misce jajka lekko roztrzepujemy ( możemy użyć widelca lub rózgi) dodajemy olej + maślankę + barwnik + ekstrakt i mieszamy do momentu aż składniki się połączą (cały czas bez użycia miksera)
3) Kiedy nasze składniki są wymieszane, należy dodać składniki suche do mokrych, stopniowo i cały czas mieszając.
4) Do szklanki wlewamy ocet dodajemy sodę i szybko mieszamy. Powstanie nam piana. Pianę szybko wlewamy do ciasta i mieszamy.
5) Ciasto dzielimy na dwie równe części, i przelewamy do blach o kształcie serca. Pamiętajcie, że jeżeli posiadacie jedną blachę to mix z octu i wody dodajemy tylko do jednej części, która idzie do piekarnika. Po jej upieczeniu, dopiero teraz robimy drugi mix, dodajemy do drugiej części ciasta, która za chwilę wyląduje w piekarniku.
Po upieczeniu dwóch części, studzimy.
1,5 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
1,5 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka winnego octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 ml czerwonego barwnika w płynie
1) Mąkę + kakao + sól przesiewamy do miski. Następnie dodajemy cukier i mieszamy.
2) W drugiej misce jajka lekko roztrzepujemy ( możemy użyć widelca lub rózgi) dodajemy olej + maślankę + barwnik + ekstrakt i mieszamy do momentu aż składniki się połączą (cały czas bez użycia miksera)
3) Kiedy nasze składniki są wymieszane, należy dodać składniki suche do mokrych, stopniowo i cały czas mieszając.
4) Do szklanki wlewamy ocet dodajemy sodę i szybko mieszamy. Powstanie nam piana. Pianę szybko wlewamy do ciasta i mieszamy.
5) Ciasto dzielimy na dwie równe części, i przelewamy do blach o kształcie serca. Pamiętajcie, że jeżeli posiadacie jedną blachę to mix z octu i wody dodajemy tylko do jednej części, która idzie do piekarnika. Po jej upieczeniu, dopiero teraz robimy drugi mix, dodajemy do drugiej części ciasta, która za chwilę wyląduje w piekarniku.
Pieczemy temperaturze 180 stopni/ 30 minut (do ,,suchego patyczka'')
Po upieczeniu dwóch części, studzimy.
6) Przestudzone blaty ścinamy lekko z góry, a ścinki posłużą nam do wykonania ,,czerwonej kruszonki’’, którą na końcu udekorujemy tort.Po ścięciu, przedzielamy każdy z blatów na dwie części. Górne ścinki, oraz jeden z blatów wędruje do miski przeznaczonej na kruszonką. Przekładane będą 3 blaty.
Masa kremowa:
Masa kremowa:
1 opakowanie serka mascarpone
500ml śmietanki kremówki
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
7) Śmietankę + cukier puder + ekstrakt ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone cały czas miksując. Masa powinna być sztywna, nielejąca.
8) Ciasto przekładamy kremem, boki i wierzch również. Następnie tworzymy ze ścinków kruszonkę i ozdabiamy ciasto.
INNE: Serduszka, którymi ozdobiłam mój tort wykonane są z marcepanu i umocowane na wykałaczkach. Do tego kilka ozdób i gotowe. To od waz zależy jak ozdobicie swój Red Velvet.
500ml śmietanki kremówki
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
7) Śmietankę + cukier puder + ekstrakt ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone cały czas miksując. Masa powinna być sztywna, nielejąca.
8) Ciasto przekładamy kremem, boki i wierzch również. Następnie tworzymy ze ścinków kruszonkę i ozdabiamy ciasto.
INNE: Serduszka, którymi ozdobiłam mój tort wykonane są z marcepanu i umocowane na wykałaczkach. Do tego kilka ozdób i gotowe. To od waz zależy jak ozdobicie swój Red Velvet.
Do prezentu dołożyłam jeszcze mały bukiecik z serduszkowych ,,biscuits pops''. Czyli lizaków zrobionych z miksu na ciasteczka. Ale to już pokażę następnym razem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz