Angielskie ciasto Wielkanocne:
SKŁADNIKI:
250g suszonych owoców (rodzaje wg uznania)
80g masła
80g cukru
skórka otarta z połowy cytryny
115g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki zmielonego imbiru
25g zmielonych migdałów
2 jajka
2 łyżki mleka
INNE:
500G marcepanu
cukier puder do podsypywania przy wałkowaniu
jeden ugotowany budyń
0,5 kostki margaryny
żółty barwnik spożywczy
KROK PO KROKU:
1) W misie ucieramy masło na puszystą masę.
2) Dodajemy cukier i ucieramy dalej, aż masa maślana będzie
jasnego koloru. Dodać skórkę otartą z cytryny i utrzeć.
3) Mąkę + proszek + cynamon + imbir + migdały, mieszamy i
przesiewamy.
4) Do masy maślanej wbijamy jajka, ucieramy. Po każdym
dodaniu jajka dodajemy 2 łyżki suchych składników i miksujemy do połączenia. Na
sam koniec dodajemy resztę suchych składników i mleko. Mieszamy.
5) Na koniec wrzucamy suszone owoce i mieszamy.
6) Formę tortownicę (osobiście użyłam nie za dużą) wykładamy
dwukrotnie papierem do pieczenia (sam spód). Wykładamy na nią połowę ciasta.
7) 200g marcepanu wałkujemy na wymiar tortownicy, dobrze
jest podsypać stół i wałek cukrem pudrem tak, aby marcepan się do niej nie
przyklejał.
8) Marcepan wykładamy na ciasto do formy, a następnie resztę
surowego ciasta, na koniec wyrównujemy.
Pieczemy w: 170ºC przez 30 minut. Następnie temperaturę
obniżamy do 150ºC i pieczemy kolejne 90 minut. Upieczone ciasto powinno być
wyrośnięte, ciemne i sprężyste przy dotyku.
9) Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i
ostudzamy.
10) Kolejny krok to: Pozostałą część marcepanu mieszamy z
żółtym barwnikiem spożywczym. Przy podłączaniu niezbędne jest podsypywanie
marcepanu cukrem pudrem.
11) Kiedy ciasto jest ostudzone: Na wierzch ciasta wykładamy
masę budyniową (wystarczy połączyć ze sobą gotowy budyń + cukier + margaryna) A
następnie rozwałkowany żółty marcepan układamy na cieście.
Z pozostałości
uformować kule, które ozdobią nasze ciasto. Oprócz kul użyłam czekoladowych
jajeczek dostępnych w sklepie, ale nie są one konieczne.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz