wtorek, 9 kwietnia 2013

Simnel Cake, czyli Angielskie ciasto Wielkanocne.


Angielskie ciasto Wielkanocne:



SKŁADNIKI:

250g suszonych owoców (rodzaje wg uznania)
80g masła
80g cukru
skórka otarta z połowy cytryny
115g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki zmielonego imbiru
25g zmielonych migdałów
2 jajka
2 łyżki mleka

INNE:

500G marcepanu
cukier puder do podsypywania przy wałkowaniu
jeden ugotowany budyń
0,5 kostki margaryny
żółty barwnik spożywczy


KROK PO KROKU:

1) W misie ucieramy masło na puszystą masę.
2) Dodajemy cukier i ucieramy dalej, aż masa maślana będzie jasnego koloru. Dodać skórkę otartą z cytryny i utrzeć.
3) Mąkę + proszek + cynamon + imbir + migdały, mieszamy i przesiewamy.
4) Do masy maślanej wbijamy jajka, ucieramy. Po każdym dodaniu jajka dodajemy 2 łyżki suchych składników i miksujemy do połączenia. Na sam koniec dodajemy resztę suchych składników i mleko. Mieszamy.
5) Na koniec wrzucamy suszone owoce i mieszamy.
6) Formę tortownicę (osobiście użyłam nie za dużą) wykładamy dwukrotnie papierem do pieczenia (sam spód). Wykładamy na nią połowę ciasta.
7) 200g marcepanu wałkujemy na wymiar tortownicy, dobrze jest podsypać stół i wałek cukrem pudrem tak, aby marcepan się do niej nie przyklejał.
8) Marcepan wykładamy na ciasto do formy, a następnie resztę surowego ciasta, na koniec wyrównujemy.

Pieczemy w: 170ºC przez 30 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 150ºC i pieczemy kolejne 90 minut. Upieczone ciasto powinno być wyrośnięte, ciemne i sprężyste przy dotyku.

9) Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i ostudzamy.
10) Kolejny krok to: Pozostałą część marcepanu mieszamy z żółtym barwnikiem spożywczym. Przy podłączaniu niezbędne jest podsypywanie marcepanu cukrem pudrem.
11) Kiedy ciasto jest ostudzone: Na wierzch ciasta wykładamy masę budyniową (wystarczy połączyć ze sobą gotowy budyń + cukier + margaryna) A następnie rozwałkowany żółty marcepan układamy na cieście.

Z pozostałości uformować kule, które ozdobią nasze ciasto. Oprócz kul użyłam czekoladowych jajeczek dostępnych w sklepie, ale nie są one konieczne.


Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...