SKŁADNIKI:
250g miękkiego masła
1 żółtko
350g mąki
szczypta soli
NADZIENIE:
300g mięsa mielonego
1 duży pomidor
1 jajko
200g creme fraiche (dostępny w TESCO)
KROK PO KROKU:
1) składniki na ciasto zagniatamy ze sobą. To przepis przypominający kruche ciasto, nie ma w nim jedynie cukru, ponieważ ma być to ciasto ,,pikantne'' (od angielskiego ,,savory pastry''). Tak wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki.
2) W tym czasie należy przygotować farsz naszych tart. Na patelnie wrzucamy mięso mielone doprawiamy je wedle uznania, ja użyłam prócz soli i pieprzu, sporo ziół: tymianek, bazylię, oregano.
3) Do mięska dodajemy drobno pokrojonego pomidora i dusimy.
4) Kiedy nasze ciasto wystarczająco się wychłodziło, rozwałowujemy je i wykładamy nim foremki.
5) Następnie nadziewamy je farszem
6) Creme freiche łączymy z szczyptą soli i jajkiem. Tak gotowym kremem zalewamy nasze tarty.
1 żółtko
350g mąki
szczypta soli
NADZIENIE:
300g mięsa mielonego
1 duży pomidor
1 jajko
200g creme fraiche (dostępny w TESCO)
KROK PO KROKU:
1) składniki na ciasto zagniatamy ze sobą. To przepis przypominający kruche ciasto, nie ma w nim jedynie cukru, ponieważ ma być to ciasto ,,pikantne'' (od angielskiego ,,savory pastry''). Tak wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki.
2) W tym czasie należy przygotować farsz naszych tart. Na patelnie wrzucamy mięso mielone doprawiamy je wedle uznania, ja użyłam prócz soli i pieprzu, sporo ziół: tymianek, bazylię, oregano.
3) Do mięska dodajemy drobno pokrojonego pomidora i dusimy.
4) Kiedy nasze ciasto wystarczająco się wychłodziło, rozwałowujemy je i wykładamy nim foremki.
5) Następnie nadziewamy je farszem
6) Creme freiche łączymy z szczyptą soli i jajkiem. Tak gotowym kremem zalewamy nasze tarty.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku: w 160 stopniach/ 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz