wtorek, 9 kwietnia 2013

Tarta z mięskiem.



SKŁADNIKI: 

250g miękkiego masła
1 żółtko
350g mąki
szczypta soli

NADZIENIE: 

300g mięsa mielonego
1 duży pomidor
1 jajko
200g creme fraiche (dostępny w TESCO)

KROK PO KROKU: 

1) składniki na ciasto zagniatamy ze sobą. To przepis przypominający kruche ciasto, nie ma w nim jedynie cukru, ponieważ ma być to ciasto ,,pikantne'' (od angielskiego ,,savory pastry''). Tak wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki.
2) W tym czasie należy przygotować farsz naszych tart. Na patelnie wrzucamy mięso mielone doprawiamy je wedle uznania, ja użyłam prócz soli i pieprzu, sporo ziół: tymianek, bazylię, oregano.
3) Do mięska dodajemy drobno pokrojonego pomidora i dusimy.
4) Kiedy nasze ciasto wystarczająco się wychłodziło, rozwałowujemy je i wykładamy nim foremki.
5) Następnie nadziewamy je farszem
6) Creme freiche łączymy z szczyptą soli i jajkiem. Tak gotowym kremem zalewamy nasze tarty.



Pieczemy w nagrzanym piekarniku: w 160 stopniach/ 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...