wtorek, 9 kwietnia 2013

Dietetyczne jabłkowe crumble


A teraz coś dla tych którzy dbają o linie, a panicznie mają ochotę na coś słodkiego, ale.... niskokalorycznego.




Rzecz bardzo prosta, bo nie potrzeba nam nic więcej jak: 

1 kg jabłek
2 łyżki cynamonu
łyżka miodu
szklanka płatków owsianych
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki masła
garść orzechów

KROK PO KROKU: 

1) jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Następnie dusimy je wraz z cynamonem w garnku tak, aby puściły sok.
2) naczynie żaroodporne lub inną blaszkę smarujemy lekko masłem, a następnie przekładamy gotowe jabłka (dobrze jest wcześniej wycisnąć z nich, choć trochę soku)
3) Jedyne, co nam pozostało to kruszonka, a więc łączymy ze sobą: płatki owsiane + cukier brązowy + masło + orzechy. Nasza kruszonka powinna być sypka, tak jak inne kruszonki na tym świecie.
4) Jabłka przykrywamy kruszonką i wstawiamy do pieca.



Pieczemy w 160 stopniach/ ok 30 minut. 



Podczas pieczenia po upływie 20 minut dobrze jest zrobić kilka ślaczków miodem, wtedy nasz przysmak będzie świecił złocistym kolorem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...