wtorek, 9 kwietnia 2013

Mini jagodowe i jabłkowo-gruszkowe crumble



Hmmmm, jedno ciasto dwa desery? Ciasto kruche daje nam wiele pomysłów na to jak możemy je wykorzystać. Tym razem u mnie, w wydaniu małych babeczek z kruszonką. Jedno ciasto, dwa desery...To lubimy!




CIASTO:

250g miękkiego masła
1 żółtko
100g cukru
350g mąki 
łyżka kwaśnej śmietany



NADZIENIE:
jagody
jabłka i gruszki

Crumble:, czyli tzw. kruszonka: 

2 łyżki masła
4 łyżki mąki
brązowy cukier
owsianka lub otręby
orzechy, pokruszone migdały, lub to, na co masz ochotę.

KROK PO KROKU: 

1) Połącz ze sobą masło, żółtko, cukier, mąkę, i śmietanę. Ugniataj aż do momentu, kiedy masa nie będzie przywierała do blatu. W razie potrzeby podsyp mąką. To typowy przepis na kruche ciasto, jeśli posiadasz swój: jedyny i sprawdzony....Użyj go!:) Gotowe ciasto odstawiamy na chwile do lodówki.
2) Następnie ciasto rozwałkowujemy (nie za cienko) i wykładamy nim foremki. Jeśli nie posiadasz foremek do małych trat, zrób je sama np. z foli aluminiowej lub użyj innych.
3) Ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem, tak żeby mogło ,,oddychać'' podczas pieczenia. Do środka nakładamy nasze owoce.
4) Połącz ze sobą składniki na kruszonkę. Mix powinien być dosyć sypki, następnie wysyp go na wierzch naszych babeczek.





Czas pieczenia: 160 stopni, 35-40 min.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...