LUKIER PLASTYCZNY:
70 ml wody wrzącej
3 łyżeczki żelatyny
50 g glukozy
ok 850 g cukru pudru
INNE:
Ugotowany budyń
Biszkopt
dżem truskawkowy
barwnik spożywczy: u mnie niebieski.
KROK PO KROKU:
1) Wcześniej przygotowałam biszkopt i ugotowałam budyń, wedle przepisu na opakowaniu.
2) Pora na lukier, do wrzącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy glukozę i mieszamy
3) Na blat wysypujemy cukier puder. Wlewamy rozrobiona żelatynę i najpierw mieszamy łyżką, a potem zaczynamy zagniatać dłońmi.
4) Zagniatamy, aż masa będzie elastyczna, nie lepka, ale i nie sucha (czasem należy podsypać większą ilością cukru pudru)
5) Blat smarujemy olejem, przecieramy chusteczką by była równa warstwa i wałkujemy lukier.
6) Kiedy zaczynamy, parę razy przekładamy lukier, a potem już tylko wałkujemy do sporego rozmiaru.
7) Biszkopt przekładamy wedle uznania, u mnie: podzielony na trzy, na jednej z warstw prócz budyniu znajduje sie dżem. Wierzch i boki tortu należy również wysmarować budyniem. Budyń stanowi ,,klej'' na którym będzie się trzymał nasz lukier.
8) Wsuwamy całe ręce pod lukier i ostrożnie przenosimy go na tort. Delikatnie przyklepujmy, przyciskamy, a potem nadmiar obcinamy nożem.
9) Pozostałe ścinki wykorzystałam do zrobienia kokardy.
Ważne: pamiętajcie, aby nie przekładać Tortu śmietaną. Śmietana rozpuści nam lukier. Ale by było, co? :)
barwnik spożywczy: u mnie niebieski.
KROK PO KROKU:
1) Wcześniej przygotowałam biszkopt i ugotowałam budyń, wedle przepisu na opakowaniu.
2) Pora na lukier, do wrzącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy glukozę i mieszamy
3) Na blat wysypujemy cukier puder. Wlewamy rozrobiona żelatynę i najpierw mieszamy łyżką, a potem zaczynamy zagniatać dłońmi.
4) Zagniatamy, aż masa będzie elastyczna, nie lepka, ale i nie sucha (czasem należy podsypać większą ilością cukru pudru)
5) Blat smarujemy olejem, przecieramy chusteczką by była równa warstwa i wałkujemy lukier.
6) Kiedy zaczynamy, parę razy przekładamy lukier, a potem już tylko wałkujemy do sporego rozmiaru.
7) Biszkopt przekładamy wedle uznania, u mnie: podzielony na trzy, na jednej z warstw prócz budyniu znajduje sie dżem. Wierzch i boki tortu należy również wysmarować budyniem. Budyń stanowi ,,klej'' na którym będzie się trzymał nasz lukier.
8) Wsuwamy całe ręce pod lukier i ostrożnie przenosimy go na tort. Delikatnie przyklepujmy, przyciskamy, a potem nadmiar obcinamy nożem.
9) Pozostałe ścinki wykorzystałam do zrobienia kokardy.
Ważne: pamiętajcie, aby nie przekładać Tortu śmietaną. Śmietana rozpuści nam lukier. Ale by było, co? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz