wtorek, 9 kwietnia 2013

Ruskie łorzeszki!


Dlaczego Ruskie? Bo jak to mama mówi ,, kiedyś te foremki można było kupić tylko u Ruskich''. 
Na szczęście moje poszukiwania foremek do orzeszków zakończyły się w sklepie, a nie za granicą Polsko- Rosyjską. Uf....



SKŁADNIKI:

1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 - 2,5 szklanki mąki
1 jajko

MASA:
500ml słodkiej śmietanki
2 łyżki cukru pudru.

Do nadziania orzeszków dobra jest również masa budyniowa:
jeden ugotowany budyń
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
Wszystko należy ze sobą połączyć.

KROK PO KROKU:

1) Mąkę przesiewamy, dodjemy cukier + masło + jajko. Składniki siekamy i wyrabiamy miękkie ciasto.
2) Wylepić ciastem foremki orzeszków.

3) Wypełnione foremki układamy na blasze.

Pieczemy w 190 stopniach/ ok 15 minut.

4) Dowolnie wybraną masą napełniamy orzeszki i ,,sklejamy'' je ze sobą.

Smakują świetnie!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...