SKŁADNIKI:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 - 2,5 szklanki mąki
1 jajko
MASA:
500ml słodkiej śmietanki
2 łyżki cukru pudru.
Do nadziania orzeszków dobra jest również masa budyniowa:
jeden ugotowany budyń
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
Wszystko należy ze sobą połączyć.
KROK PO KROKU:
1) Mąkę przesiewamy, dodjemy cukier + masło + jajko.
Składniki siekamy i wyrabiamy miękkie ciasto.
2) Wylepić ciastem foremki orzeszków.
3) Wypełnione foremki układamy na blasze.
Pieczemy w 190 stopniach/ ok 15 minut.
4) Dowolnie wybraną masą napełniamy orzeszki i ,,sklejamy''
je ze sobą.
Smakują świetnie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz