wtorek, 9 kwietnia 2013

Rogaliki i ślimaczki. Mniam!


 No powiedzcie, kto nie lubi rogalików? A jak z ciasta można zrobic coś więcej niż tylko rogaliki, no to ślinka cieknie nam bardziej prawda? :)


CIASTO:

1kg mąki
1 szkl mleka
200g masła w temperaturze pokojowej
200g cukru
100g świeżych drożdży
1 szczypta soli
4 jajka
1 łyżka gęstej śmietany

INNE:
1 żółtko
Ugotowany budyń
Dżem

KROK PO KROKU:

1) Mleko podgrzewamy w rondelku razem z cukrem i masłem. Następnie dodajemy drożdże

2) Mąkę + sól + jajka + śmietanę przesypujemy do miski. Na środku tworzymy mały dołek, do którego wlewamy lekko ostudzone mleko.

3) Wszystkie składniki zagniatamy szybko na jednolite ciasto. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od rąk. Wtedy jest dobrze wyrobione.

4) Wyrobione ciasto pozostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu na ok godzinę do wyrośnięcia.

5) W tym czasie możemy ugotować budyń, którego użyjemy do drożdżowych ślimaczków.

6), Kiedy nasze ciasto jest już wyrośnięte, podsypujemy stolnicę mąką, urywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy cienkie koło. Następnie przekrajamy je na półlotem jeszcze raz na pół. Powinny nam wyjść, trójkąty''. Następnie nakładamy dżem i zwijamy w rogaliki.
7) Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej rogale i smarujemy lekko żółtkiem by były ładnie zarumienione.

Rogaliki pieczemy w 180 stopniach/ ok. 20-25 minut







ŚLIMACZKI Z BUDYNIEM:

8) Do ślimaczków potrzeba nam podłużnie rozwałkowanych kawałków ciasta (pasków). Kiedy mamy już nasze paski, rozsmarowujemy na nich budyń i zwijamy ciasto jak na roladę. Następnie odkrajmy małe kawałki i pieczemy tak samo jak rogaliki.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...