wtorek, 9 kwietnia 2013

Jagodowa Pannacotta.

Myślę, że jeden z prostszych, a nawet najprostszych deserów. Proste, dobrze smakuje, no to, czego chcieć więcej powiedzcie?




SKŁADNIKI:

400ml słodkiej śmietanki
50 ml mleka
3 listki żelatyny
65g cukru
2 laski wanilii lub ekstrakt

NADZIENIE:

Mrożone lub świeże jagody
2 łyżki cukru



KROK PO KROKU:

1) W rondelku zagotuj śmietanę + mleko + cukier + wanilię
2) żelatynę rozpuść w zimnej wodzie, (jeśli używasz żelatyny w proszku to woda powinna być gorąca)
3) w drugim rondelku zagotuj ze sobą owoce z cukrem
4) Do gorącej śmietany dodaj rozpuszczoną żelatynę.
5) Foremki, które wybrałaś natłuść lekko np. oliwą, następnie na spód wrzuć trochę owoców i zalej śmietaną, którą wcześniej połączyłaś z żelatyną.
6) pozostałym sokiem z owoców możesz zrobić ślaczek na wierzchu pannacotty.
7) Gotowe formy pozostaw do ostygnięcia a następnie wstaw do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny.

Proste prawda? :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...