SKŁADNIKI:
400ml słodkiej śmietanki
50 ml mleka
3 listki żelatyny
65g cukru
2 laski wanilii lub ekstrakt
NADZIENIE:
Mrożone lub świeże jagody
2 łyżki cukru
KROK PO KROKU:
1) W rondelku zagotuj śmietanę + mleko + cukier + wanilię
2) żelatynę rozpuść w zimnej wodzie, (jeśli używasz żelatyny
w proszku to woda powinna być gorąca)
3) w drugim rondelku zagotuj ze sobą owoce z cukrem
4) Do gorącej śmietany dodaj rozpuszczoną żelatynę.
5) Foremki, które wybrałaś natłuść lekko np. oliwą,
następnie na spód wrzuć trochę owoców i zalej śmietaną, którą wcześniej
połączyłaś z żelatyną.
6) pozostałym sokiem z owoców możesz zrobić ślaczek na
wierzchu pannacotty.
7) Gotowe formy pozostaw do ostygnięcia a następnie wstaw do
lodówki przynajmniej na 1-2 godziny.
Proste prawda? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz