wtorek, 9 kwietnia 2013

Chlebek na sodzie, czyli Irish soda bread.



Składniki na 1 duży bochenek:

250 g mąki pszennej
250 g mąki razowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
garść nasion słonecznika i dyni.
pół szklanki oliwy
500 ml maślanki lub kefiru

KROK PO KROKU:

1) Suche składniki: mąki + sodę + sól + nasiona, wymieszać w dużym naczyniu.
2) Wlać olej i maślankę, wymieszać.
3) Uformować na blaszce w bochenek lub piec bezpośrednio w foremce do chleba (ja tak zrobiłam)
4) Przed wstawieniem do piekarnika posypać wierzch ziarnami słonecznika i dyni.

Chlebek pieczemy w 160 stopniach/ 1 godzinę.


Przed wyciągnięciem z pieca, sprawdzamy patyczkiem czy chlebek nie jest w środku surowy.

1 komentarz:

  1. Czy ma to być mąka razowa pszenna czy żytnia? Chlebek wyszedł mi smaczny, ale był tak ruszy, ze rozwalał się pod palcami, nie mówiąc o krojeniu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...