Składniki na 1 duży bochenek:
250 g mąki pszennej
250 g mąki razowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
garść nasion słonecznika i dyni.
pół szklanki oliwy
500 ml maślanki lub kefiru
KROK PO KROKU:
1) Suche składniki: mąki + sodę + sól + nasiona, wymieszać w
dużym naczyniu.
2) Wlać olej i maślankę, wymieszać.
3) Uformować na blaszce w bochenek lub piec bezpośrednio w
foremce do chleba (ja tak zrobiłam)
4) Przed wstawieniem do piekarnika posypać wierzch ziarnami
słonecznika i dyni.
Chlebek pieczemy w 160 stopniach/ 1 godzinę.
Przed wyciągnięciem z pieca, sprawdzamy patyczkiem czy
chlebek nie jest w środku surowy.
Czy ma to być mąka razowa pszenna czy żytnia? Chlebek wyszedł mi smaczny, ale był tak ruszy, ze rozwalał się pod palcami, nie mówiąc o krojeniu :)
OdpowiedzUsuń