wtorek, 9 kwietnia 2013

Bakłażan, nieźle nadziany.





SKŁADNIKI:

2 duże bakłażany
400 g mięsa mielonego
2 pomidory
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Zioła: tymianek, oregano, bazylia.
świeży pieprz, sól
1 opakowanie mozzarelli
świeże listki bazylii

KROK PO KROKU:

1) Bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżką środek. Miąższ odkładamy do miseczki. Wydrążone bakłażany posypujemy solą (wewnątrz) i odstawiamy na 20 minut. Pozbywamy się w ten sposób goryczki. Po upływie czasu myjemy bakłażany pod bieżącą wodą, aby wypłukać sól.

2) Czas na sos: W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek (2-3 łyżki). Czosnek, cebulę obieramy i siekamy następnie wrzucamy na rozgrzana oliwę. Smażymy aż cebula się zeszkli.
3) Dodajemy mięso mielone i smażymy.
4) Następnie dodajemy pokrojone pomidory, tymianek, oregano, sól i pieprz, podlewamy wodą i dusimy ok 5-10 minut.

5) Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
6) Przygotowane wcześniej bakłażany napełniamy sosem, układamy na blaszce wysmarowanej oliwą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 25-30 minut.

7) Po upływie czasu wyciągamy na chwilę bakłażany i układamy na każdym po 2-3 plastry mozzarelli.Wkładamy z powrotem do piekarnika na ok 10 minut lub do czasu, gdy ser się roztopi.
8) Podajemy ozdobione listkami świeżej bazylii, oraz ziemniaczkami (możecie użyć czegoś innego, co kto woli)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...