http://wypiekizpasja.blox.pl/2012/02/Walentynkowe-Cake-Popsy.html
i pozdrawiam autorkę :)
Składniki:
Okruszki ciasta (u mnie Red Velvet cake)
4-5 łyżek mascarpone
Tabliczka czekolady
łyżka masła
walentynkowe cukrowe confetti
patyczki do lizaków lub szaszłyków
KROK PO KROKU:
1) Upiekłam Red Velvet Cake z połowy składników, wystudziłam i pokruszyłam.
2) Okruszki mieszamy z mascarpone (mascarpone dodajemy powoli do uzyskania zwartego, łatwo formującego się ciasta)
3) Formujemy nieduże serduszka lub kuleczki (przede wszystkim niezbyt ciężkie)
4) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, z łyżką masła.
5) Patyczek lekko moczymy w czekoladzie, wsuwamy go w dół serduszka do ok. połowy jego wysokości. Moczymy resztę całości w czekoladzie. Od razu posypujemy posypką cukrową.
6) Odstawiamy do lodówki, by czekolada się zastygła.
Z reszty ciasta można zrobić inne mniejsze Cake Popsy :)
Ale śliczne! :D
OdpowiedzUsuńI brzmią smacznie :)