środa, 6 lutego 2013

Tort Dominiki, różowy i truskawkowy.

Tort był niespodzianką urodzinową jakiś czas temu, i nie został po nim nawet okruszek. Kiedyś wydawało mi się, że ciasta i torty wykonane na barwnikach spożywczych, nie mogą być aż tak dobre no bo przecież to chemia.... Jednak i Red Velvet Cake, i ten tort i pewnie znajdzie się jeszcze wiele wiele innych, są na prawdę godnym przykładem do tego, aby zaprzeczyć takiemu myśleniu.
Myślę, że na nadchodzący Dzień Walentynkowy też by się nadał. To co Panowie? Może sprawicie taki torcik swoim Panią? :P




Składniki:

Biszkopt:

7 jaj (oddzielamy żółtka od białek)
14 łyżek mąki
1/2 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dlaczego 14 łyżek mąki?
Jak mówi moja mama, a zna się na tym: ,,Jeśli robisz biszkopt na tort, to na każde jedno jajko idą dwie łyżki mąki, w przypadku rolady jedno jajko to jedna łyżka mąki''. Ot i cała filozofia Panie i Panowie! :)

KROK PO KROKU:

1) Oddzielamy żółtka od białek.
2) Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki.
3) Białka zaczynamy ubijać na wysokich obrotach miksera, kiedy zacznie pojawiać się piana, dodajemy powoli cukier. Białka muszą być ubite na sztywną masę.
4) Następnie zwalniam obroty miksera na najmniejsze i dodaje żółtka, bardzo ostrożnie tak, żeby piana nam nie opadła.
5) Ostatni krok to mąka połączona z proszkiem do pieczenia. Nigdy nie używam miksera kiedy ją dodaje, lepsza jest plastikowa łopatka lub chociaż drewniana łyżka. Powoli i delikatnie dodaje po trochę mąki, mieszając z góry na dół, głębokimi ruchami, wpuszczając powietrze do ciasta.
6) Spód tortownicy wykładam papierem a boki smaruje kroplą oliwy. Masę na biszkopt przelewam do środka i piekę w piekarniku wcześniej nagrzanym do 175 stopni.

Pieczemy w 175 stopniach/ ok 30 minut.

7) Biszkopt studzimy a następnie przedzielamy na 3 części.

Nasączenie:
Biszkopt nasączyłam wodą wymieszaną z aromatem truskawkowym, ale równie dobrze, możemy użyć wody z cytryną. Też dobra! :)

Masa do przełożenia biszkoptów:

500 ml śmietanki kremówki
4 łyżki cukru pudru
dżem truskawkowy

8) Śmietankę ubijamy na wysokich obrotach, dodając cukier puder. Śmietanka powinna być sztywno ubita.


Krem maślany (swiss meringue buttercream):

460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
6 białek
1,5 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
odrobina barwnika różowego lub czerwonego

9) Białka wrzucamy do misy dodajemy sól i cukier. Misę ustawiamy nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszamy rózgą lub widelcem, tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (najlepiej upewnić się rozcierając pomiędzy palcami masę, nie powinno być wyczuwalnych ziarenek cukru). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
10) Po przestudzeniu białka z cukrem ubijamy dokładnie w mikserze, aż masa będzie bardzo gęsta, (a beza zimna).
11) Zmieniamy końcówkę miksera na mieszającą. I kawałek po kawałku dodajemy masło, cały czas miksując. Po pewnym czasie masa zrobi się rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną. Nie ma czym się przejmować, to znak, że wszystko jest tak jak być powinno. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. 12) Dodajemy ekstrakt z wanilii, lub jaki wolicie (ja z racji tego, że chciałam aby tort był truskawkowy użyłam aromatu truskawkowego), odrobinę barwnika i miksujemy. Gotowa masa będzie charakterystycznie 'mlaskała' o ścianki miksera.

Wykonanie tortu

1) Na paterze umieszczamy pierwszy spód biszkoptu, nasączamy go, przekładamy dżemem truskawkowym i śmietaną, następnie przykrywamy go drugim spodem biszkoptowym, sączymy przekładamy śmietaną i kładziemy ostatni spód biszkoptu.
2) Część maślanego kremu wykorzystujemy do wysmarowania wierzchu i boków tortu.
3) Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie ostrej łezki (Wilton nr 104)
4) Trzymamy rękaw cukierniczy w pozycji pionowej, z ostrą końcówką skierowaną ku Wam, a okrągłą ku ciastu - wyciskamy. Po udekorowaniu boków ozdabiamy również wierzch tortu. Możecie użyć innej końcówki i ozdobić tort inaczej. Jeśli macie inne pomysły na wykorzystanie masy, zróbcie to po swojemu! :)

Tort schładzamy w lodówce. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...