Maślane scones z rodzynkami, przysmak wielu i nie wielu. A to dlatego, że ilu kucharzy tyle i przepisów. Każdy ma swoje nawyki, taktyki i tajemnice :) Proporcje i sposób wykonania mniej więcej taki sam jak przy scones z orzechami i miodem. Jak widać, scones też są dowodem na to, że można z nimi kombinować i przyrządzać je na wiele różnych sposobów.
Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 kostki masła (w temp. pokojowej)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
1/2 szkl cukru (jeśli wolisz bardziej słodkie dodaj więcej)
3 jajka
1 szkl maślanki lub kefiru
1 szkl rodzynek
Dodatkowo:
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru brązowego
KROK PO KROKU:
1) Do misy przesiewamy mąkę + proszek do pieczenia, dodajemy cukier i sól.
2) Masło kroimy w kostkę lub ,,rozrywamy'' na kawałki i dorzucamy do mąki, następnie palcami kruszymy je łącząc z mąką, tak jakbyśmy chcieli zrobić z tego kruszonkę.
3) Do składników dodajemy rodzynki
4) Jajka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do masy, dodajemy maślankę lub kefir i wszystko łączymy ze sobą. Masa na scones powinna być trochę ,,niechlujna'', nie może być ani za rzadka ani za sucha, dlatgeo musisz obserwować cały czas jej konsystencję, jeśli jest za sucha dolej nawet zwykłego mleka, jeśli za rzadka, podsyp mąki.
4) Kiedy masa jest gotowa, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podsyp stolnice mąką przerzuć gotowe ciasto uformuj kulkę i zacznij wałkować, wyrównując co jakiś czas boki. Ciasto powinno być rozwałkowane na ok 3-4 cm. Następnie wytnij okręgi i przenieś je na blaszkę z papierem do pieczenia.
5) Ostatni krok to rozpuszczenie masła wraz z cukrem brązowym (robie to w mikrofali, ale na gazie też można :)
6 Posmaruj masłem swoje bułeczki. Będą dzięki temu złociste i pachnące.
Pieczemy w 180 stopniach/ 15-17 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz