sobota, 26 stycznia 2013

Kolorowe babeczki.

Ostatnio coraz częściej widuje się w sklepach cukierniczych i nie tylko, tęcze kolorów. A to za sprawą magicznych barwników cukierniczych. Chemia, chemią.. że niby taka zła, ale użyta w odpowiedniej ilości, daje na prawdę zadowalające i smaczne efekty.
Kolorowe babeczki, dobre nie tylko na słodki babski podwieczorek, bo i nie jeden mężczyzna oblizał się na ich widok.



Składniki na babeczki:

125g cukru
125g mąki
125g masła
2 jajka,
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:

500ml śmietany kremówki
5-10 łyżek cukru pudru
aromat waniliowy
100 g masła w temperaturze pokojowej

KROK PO KROKU:
1) Miksujemy cukier + masło w temperaturze pokojowej
2) W drugiej misce przesiewamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, i dodajemy to do zmiksowanego masła z cukrem.
3) Następnie dorzucamy wanilię + jajka. 
4) Na koniec dodajemy mleko do masy którą otrzymaliśmy i dalej miksujemy.
5) Masę przelewamy do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki) lub używamy gumowych foremek na babeczki. Osobiście polecam te gumowe, gdyż z papilotkami często są problemy.

Pieczemy w 200 stopniach/ 20 minut.

7) Czas na masę: Miksujemy śmietankę na krem, dodając w międzyczasie cukier puder.
8) Następnie: aromat waniliowy + masło, i nadal miksujemy. Do tak przygotowanej masy, możemy dodać barwnik spożywczy, lub pozostawić je białe... jak kto woli :) U mnie w ruch poszła czerwień! 

Babeczki dekorujemy według uznania, posypujemy małymi groszkami, cukierkami.... wszystkim na co macie ochote ;)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...