Składniki:
Spód:
- Opakowanie ciastek Digestive (300g- w moim przypadku ciastka z mleczną czekoladą)
- pół kostki masła lub margaryny
Masa serowa:
-500g twarogu (podwójnie zmielonego)
-200g creme fraiche (jeżeli akurat nie widać go na półce możecie użyć serka typu philadelphia)
-1 pudełeczko serka cytrynowego (typu danio)
-1 szkl cukru
-1 łyżeczka esencji waniliowej
-2 łyżki mąki
-3 jajka
Polewa śmietanowa:
- 300g (niecała duża) śmietana 18% (zawsze używam śmietany firmy Mazurski smak, tak samo jak twarogów... najlepsze! :)
-1 łyżka cukru
-1 łyżeczka esencji waniliowej
Ponadto:
-4 opakowania batoników Twix (8 paluchów)
KROK PO KROKU:
1) Masło roztapiamy a ciastka kruszymy na drobny ,,mak''. Tak jak w przypadku Sernika z jagodami. Łączymy ze sobą ciasta i masło, następnie wykładamy nimi spód blachy (spód blachy powinien być wyłożony papierem do pieczenia, a boki wysmarowane tłuszczem) Tak przygotowaną blaszkę, odstawiamy do lodówki na 30 minut.
2) Twaróg + creme fraiche + serek cytrynowy ucieramy blenderem, lub rozcieramy widelcem, tak aby pozbyć się zbędnych grudek twarogu. Możesz również przemielić twaróg maszynką, jak Tobie wygodniej.
3) Do masy dodajemy cukier i esencję waniliową, i ucieramy mikserem. Następnie dodajemy mąkę.
4) Wbijamy pojedynczo jajka, cały czas miksując.
5) Batoniki Twix siekamy na kawałki, połowę z nich dodajemy do masy i mieszamy. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy.
Pieczemy w 175 stopniach/ 50 minut.
6) Ostatni krok to masa śmietanowa i pozostałe kawałki Twix: Śmietanę + cukier + esencję waniliową, łączymy ze sobą i po 50 minutach pieczenia sernika wylewamy ją na jego wierzch, następnie rozsypujemy pozostałe batoniki Twix i wstawiamy spowrotem do pieca na ok 5-7 minut.
Tak upieczony sernik, studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Dobra rada: wstawiajcie sernik do lodówki wraz z tortownicą. Sernik pozostając w lodówce ładnie ,,odpuści'' boki od tortownicy. Nie otwierajcie koła tortownicy gdy jest on jeszcze ciepły, ponieważ sernik może się złamać... wiem z doświadczenia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz