piątek, 11 stycznia 2013

Red velvet cake na bitej śmietanie.

Tradycyjny Red Velvet to między innymi pieczona masa serowa. Jeśli tak jak ja, nie macie akurat w domu sera, a szlafrok nie pozwala wam wystawić nosa za drzwi i powędrować do sklepu.... użyjcie bitej śmietany :) Ciasto delikatne, rozpływające się w ustach i bez wątpienia zadowalające podniebienia, nawet jeśli pozbawimy je sera.






Ciasto na Red Velvet:

1 i 1/4 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka kakao

szczypta soli

1 jajko (jeśli Twoja kura znosi małe jajka, wbij dwa)

3/4 szklanki oleju słonecznikowego

1/2 szklanki maślanki lub kefiru

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1/2 łyżki octu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

40 ml czerwonego barwnika w płynie lub około 1/2  łyżeczki barwnika w paście
(Jeśli widzisz że Twoje ciasto jest zbyt blade, dodaj troszkę więcej barwnika)

Masa:
W moim wypadku to ubita śmietana:

500ml śmietanki do ubicia.

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


KROK PO KROKU:

1) Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.

2) Mąkę + kakao + sól przesiewamy do miski. Nastepnie dodajemy cukier i mieszamy.

3) W drugiej misce roztrzepujemy widelcem lub małą ,,trzepaczką'' jajko/a, dodajemy olej + maślankę + barwnik + ekstrakt i mieszamy aż do połączenia w gładką masę (również widelcem, lub trzepaiem.
4) Teraz należy połączyć ze sobą składniki suche i mokre. Suche dodajemy stopniowo do mokrych i mieszamy (nadal widelcem lub trzepaczką) aż do momentu kiedy połączą się w jednolitą gładką masę.

5) Na koniec ocet i soda. Do małej miseczki wlej ocet i dodaj sodę. Powstanie piana. Szybko przelej pianę do ciasta i wymieszaj.Następnie przelej ciasto do tortownicy, wyrównaj i do pieca! :)




Pieczemy w temperaturze 180 stopni/ 30 minut (do suchego patyczka, po upieczeniu studzimy)


6) Ostatni punkt programu to dekorowanie: Wystudzone ciasto wyjmujemy z blachy, odcinamy górę tak aby je wyrównać, a scięty ,,pagórek'' kruszymy (wykorzystamy go na koniec do dekoracji). Ciasto przekrajamy na dwie części (tak na prawdę jeśli nie masz ochoty możesz je zostawić tak jak jest, ja jednak je przedzieliłam) Na spód ciasta wykładamy śmietanę, potem kolejno drugi spód ciasta i znowu śmietana. Wyrównujemy, wygładzamy boki, a wszystko posypujemy czerwoną kruszoną :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...