poniedziałek, 21 stycznia 2013

Miodowo orzechowe serduszka scones.

Fajnie jest pokombinować troche w kuchni, i ze standardowego przepisu na pyszne bułeczki wymyslić coś odrobinkę innego. Oczywiście orzechy i miód nie burzą całej koncepcji scones, dodają im czegoś nowego, równie pysznego ;)


Składniki:

1/2 kg mąki
1/2 kostki masła (w temp. pokojowej)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
1/2 szkl cukru (jeśli wolisz bardziej słodkie dodaj więcej)
3 jajka
1 szkl maślanki lub kefiru

Dodatkowo:

2 łyżki roztopionego masła
garstka pokruszonych orzechów
miód

KROK PO KROKU:

1) Do misy przesiewamy mąkę + proszek do pieczenia, dodajemy cukier i sól.
2) Masło kroimy w kostkę lub ,,rwiemy'' na kawałki i dorzucamy do mąki, następnie palcami kruszymy je łącząc z mąką, tak jakbyśmy chcieli zrobić z tego kruszonkę.
3) Jajka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do masy, następnie dodajemy maślankę lub kefir i wszystko łączymy ze sobą. Masa na scones powinna być trochę ,,niechlujna'', nie może być ani za rzadka ani za sucha, dlatgeo musisz obserwować cały czas jej konsystencję, jeśli jest za sucha dolej nawet zwykłego mleka, jeśli za rzadka, podsyp mąki.
4) Kiedy masa jest gotowa, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podsyp stolnice mąką przerzuć gotowe ciasto  uformuj kulkę i zacznij wałkować, wyrównując co jakiś czas boki. Ciasto powinno być rozwałkowane na ok 3-4 cm. Następnie dowolną foremką (w tym wypadku serduchem) wytnij swoje bułeczki i przenieś na blaszkę z papierem do pieczenia.
5) Ostatni krok to rozpuszczenie masła i wymieszanie go z kawałkami orzechów. Posmaruj nim swoje bułeczki.  Miód: Po ok 10 minutach pieczenia posmaruj lub po prostu ,,smyrnij'' swoje scones miodem, i wstaw do pieca. Miód sprawi że nabiorą one złocistego koloru.

Pieczemy 15-20 min/ 180 stopni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...