środa, 2 stycznia 2013

30 lat minęło, czyli Tort migdałowy z morelami.

Mój Mężczyzna ma już z przodu swoją Trójeczkę. Trzydziestka na karku to nie takie byle co, a więc i tort nie może być byle jaki. Ulubiony migdałowy, zachwycił podniebienia, a w szczególności to jedno :) Morele dodały lekkiej słodyczy tak aby o całości można było mówić: ,,ymmmmmm mniam''.




Biszkopt:
8 jaj
16 łyżek mąki
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1 litr śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Migdały:
Opakowanie płatków migdałowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

Inne:
Do nasączania: przegotowana woda + łyżeczka aromatu migdałowego
Do przekładania: słoiczek dżemu morelowego (brzoskwiniowy też będzie pasował)


KROK PO KROKU:
1) Oddzielamy białka od żółtek.
2) Białka ubijamy na sztywną masę, dodając stopniowo cukier, kiedy całość będzie wystarczająco ubita zwalniamy obroty miksera i dodajemy żółtka.
3) Odstawiamy mikser, do wymieszania jajek z mąką będzie nam potrzebna duża łyżka lub szpachelka cukiernicza. 
4) Ja przesiewam mąkę i proszek do pieczenia bezpośrednio do miksu używając małego sitka. Delikatnie i powoli staramy się połączyć ze sobą jajka i mąkę. Wykonuj ruchy z dołu do góry, tak aby wpuścić w ciasto powietrze. 
5) Całość przelewamy do tortownicy.
 Pieczemy w 180 stopniach/ 35-40 minut.

6) Śmietankę ubijamy dodając cukier puder i ekstrakt z wanilii. Kiedy nasz biszkopt będzie gotowy ostudzamy go, dzielimy na 3 części i przekładamy kolejno:
-nasączeniem
-dżemem
-śmietaną
I tak aż do ostatniego piętra. Następnie  smarujemy boki tortu które posypiemy migdałami.




7) Na patelni rozgrzewamy masło, wysypujemy migdały, dodajemy cukier, i podsmażamy do momentu aż się zarumienią. Ostudzonymi migdałami dekorujemy boki tortu. Złap w rękę garść migdałów i ,,obklejaj'' tort :)

8) Przechowując tort w lodówce, pamiętaj o zabezpieczeniu go przykrywą lub upewnij się że w lodówce nie ma intensywnych zapachów. Bita śmietana szybko chwyta inne zapaszki.

Jeśli chcesz wykonać napisy na torcie, rozpuść czekoladę 70% w kąpieli wodnej, użyj rękawa cukierniczego oraz odpowiedniej nakładki i działaj. Poćwicz na boku, na kartce papieru, po chwili dojdziesz do wprawy a Twoja napisy będą idealne! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...