A no tak! Może nie do końca nadaje się on do kiełbaski czy szyneczki, ale do masełka i dżemiku jak najbardziej!
Lekka słodycz o poranku... czyli chleb bananowy:
Składniki (na 2 bochenki)
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 szkl białego cukru
1/2 szkl brązowego cukru
2 jajka
55 g roztopionego masła
3 banany, rozgniecione
KROK PO KROKU:
1) Foremki smarujemy masłem, podsypujemy mąką lub bułką tartą, a piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
2) W misce mieszamy ze sobą: mąkę + sodę + sól + cukier biały i brązowy.
3) Dodajemy jajka + roztopione masło + rozgniecione banany.
4) Wlewamy masę do foremek.
5) Na wierzchu muskamy miodem ( używam miodu z buteleczki bo łatwiej robi się nim ,,ślaczki'' na ciastach czy chlebach) i posypujemy posiekanymi orzechami.
Pieczemy w 175 stopniach/1 godzinę (aż do suchego patyczka)
Chlebek przypomina bardziej keks, ale jest na prawdę bardzo smaczny :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz