piątek, 25 stycznia 2013

Pomysł na banana, czyli: chleb bananowy.

W domu raczej nie zajadamy się chlebem. Ale to nie znaczy, że tego chleba nie lubimy :) Fajnie jest czasem wymyślić coś innego, coś nowego co mogłoby się nawet wydawać lekko absurdalnego, no bo tak chleb z bananów? Że niby taki bananowy?
A no tak! Może nie do końca nadaje się on do kiełbaski czy szyneczki, ale do masełka i dżemiku jak najbardziej!
Lekka słodycz o poranku... czyli chleb bananowy:


Składniki (na 2 bochenki)


1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 szkl białego cukru
1/2 szkl brązowego cukru
2 jajka
55 g roztopionego masła
3 banany, rozgniecione

KROK PO KROKU:

1) Foremki smarujemy masłem, podsypujemy mąką lub bułką tartą, a piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

2) W misce mieszamy ze sobą: mąkę + sodę + sól + cukier biały i brązowy.
3) Dodajemy jajka + roztopione masło + rozgniecione banany.
4) Wlewamy masę do foremek.
5) Na wierzchu muskamy miodem ( używam miodu z buteleczki bo łatwiej robi się nim ,,ślaczki'' na ciastach czy chlebach) i posypujemy posiekanymi orzechami.

Pieczemy w 175 stopniach/1 godzinę (aż do suchego patyczka)


Chlebek przypomina bardziej keks, ale jest na prawdę bardzo smaczny :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...