sobota, 29 grudnia 2012

Orzechowo-karmelowa bomba.

W czasie Świąt, prócz sernika, pierniczków i tym podobnych, nie może również zabraknąć wypieków które samym widokiem odstraszają tabele kaloryczne oraz proszą się o wpisanie na listę ,,ciast zakazanych''
Ciasto niektórym znane jako Snickers, w moim wydaniu zaserwowane na innym spodzie:


Spód:
2 łyżki kakao
1 szkl cukru
2 jajka
2 łyzki powideł
0,5 szkl oleju
1 szkl mleka
2 szkl mąki
2 łyżeczki sody

Ponadto:
Śmietana do ubicia
gotowy karmel
orzech włoskie i laskowe
zmielone migdały do dekoracji boków ciasta

KROK PO KROKU:

1) Kakao+ cukier+ jajka+ dżem wrzucić do miski i za pomocą dużego ubijaka, porządnie wymieszać. Można użyć miksera, ale uważam że jest on na prawdę zbędny w tym cieście.
2) Dodajemy do miksu olej i mieszamy
3) Przesianą mąkę z sodą dodajemy stopniowo do masy, cały czas mieszając
4) Mleko ląduje w naszej masie na samym końcu, aby zapobiec powstawianiu grudek.
Pieczemy w 180 stopniach/ 45 min.

Ciasto sprawdzamy patyczkiem  a po ostudzeniu dzielimy je na 3 części. Ubijamy śmietanę, rozgrzewamy karmel w rondelku po czym studzimy go lekko, tak aby nie rozpuścił naszej śmietany. Orzech włoskie i laskowe siekamy na deseczce. Następnie rozkładamy stopniowo: Ciasto, śmietana, orzechy, karmel, i tak trzy razy :) Boki dekorujemy zmielonymi migdałami.




2 komentarze:

  1. Jaki i gdzie karmel kupiłaś? Czy można go zastapić mlekiem skondensowanym o smaku krówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była to gotowa masa krówkowa, kajmak, możesz śmiało dostać ją w każdym sporzywczaku np. firmy Bakalland, lub Markomilk. Myslę, że każda jedna masa jak i mleko sprawdzą się równie dobrze :)

      Pozdrawiam, Asia:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...