Składniki:
2 łyżki masłaopakowanie gotowego ciasta francuskiego
1/2 dyni piżmowej: obranej, oczyszczonej i pokrojonej na nieduże kawałki
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
2 główki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
1 1/2 łyżki drobnego białego cukru
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
świeże lub suszone bazylia i oregano
świeża pietruszka
200 g sera koziego (jeśli nie lubisz koziego sera, użyj nie-koziej fety którą znajdziesz w każdym sklepie spożywczym)
2 jajka
opakowanie crème fraîche
200 g sera koziego (jeśli nie lubisz koziego sera, użyj nie-koziej fety którą znajdziesz w każdym sklepie spożywczym)
2 jajka
opakowanie crème fraîche
KROK PO KROKU:
1) Pokrojoną w kostkę dynię umieść na blaszce, posyp solą dodaj masło i zapiekaj ok 30 minut, aż dynia zmięknie.
2) Przygotuj patelnię: obrane ząbki czosnku podlej wodą i podduszaj ok 3 minuty.
3) Odcedź wodę a następnie dodaj 3 łyżki oliwy + ocet balsamiczny + 100ml wody.
4) Następnie dodaj łyżeczkę cukru świeże lu suszone zioła (dobrze mieć chociaż jedno z ziół świeże) wszystko pozostawiamy na ok 7-10 min na wolnym ogniu.
5) Przygotuj swoją blaszkę na ciasto: gotowe ciasto francuskie wykładamy na blasze, i podpiekamy je wraz z obciążeniem ( użyj folii aluminiowej przysypanej np ryżem, fasolą lub grochem) 15 min/ 180 stopni.
6) Połącz ze sobą crème fraîche i jajko.
6) Teraz już finish: Na podpieczone ciasto wykładamy podpieczoną wcześniej dynię, następnie rozkładamy czosnek i ser, wszystko zalewamy crème fraîche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz