Składniki:
1 lub 2 gruszki (w zależności ile porcji nam potrzeba)
śliwki (ja użyłam tych z kompotu, możesz użyć powideł lub dżemu)
szklanka płatków owsianych
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki płatków migdałowych
miód
KROK PO KROKU:
1) Gruszki przekrajamy na pół, i usuwamy z nich środek który wypełnimy nadzieniem.
2) Do miski wrzucamy resztę składników: płatki owsiane, roztopione masło, brązowy cukier, cynamon i płatki migdałowe, po czym mieszamy.
3) Do wydrylowanej gruszki wkładamy jedną śliwkę, a następnie wypełniamy resztę, nadzieniem z płatków owsianych.
4) Przed pieczeniem muśnij lekko wierzch gruszek miodem, to nada im złocistego koloru.
* 170 stopni/ 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz