wtorek, 11 grudnia 2012

Butter Squash Nut.

Ciężko cokolwiek wydusić z siebie na temat tej zupy, chciałoby się powiedzieć coś co opisałoby wspaniały smak dyni piżmowej w tym wydaniu....
Kiedy pierwszy raz zagościła na moim stole, Moje i Jego usta prosiły o więcej, więcej, więcej....
Jest po prostu pyszna.


Składniki:
2 łyżki masła
1 posiekana cebulka
2 drobno pokrojone marchewki
2 drobno pokrojone ziemniaki
1 dorodna dynia piżmowa- wyczyszczona i pokrojona w kostkę
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli i pieprzu co smaku

KROK PO KROKU:
1) W dużym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę, marchew, ziemniaki oraz dynię, do czasu aż się przyrumienią
2) Następnie zalewamy nasze warzywa połową bulionu, zmniejszamy ogień i pozostawiamy tak aż do momentu kiedy zmiękną.
3) Kiedy warzywa będą już wyraźnie miękkie, przy pomocy blendera miksujemy je na gładką masę, dolewając od czasu do czasu bulionu którego nie wykorzystaliśmy (zupa nie może być zbyt gęsta, ale też zbyt rzadka)
4) Na koniec dosalamy i dopieprzamy do smaku, a następnie dodajemy cynamonu który sprawi że nasza zupa będzie kusić swoim aromatycznym zapachem wszystkich domowników. Przed podaniem możemy udekorować miskę śmietanką i suszonymi pestkami dyni. Pycha! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...