niedziela, 23 grudnia 2012

Śliwa też chce być fajna.

Czasami patrze na półki i widzę, że coś leży kilka dni i to ostatni dzwonek d tego, by nie trafiły tam gdzie nie trzeba... Jeśli i u was nie ma chętnych łakomczuchów na smaczne i zdrowe śliwki, może w formie ciasta znajdą swoich ulubieńców.

1,5 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
0,5 kostki masła (lub margaryny)
200 ml mleka
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 10 śliwek pokrojonych w ćwiartki

KROK PO KROKU:
1) Ubij masło i cukier na puszystą masę,  nastepnie dodaj jajka i razem dobrze ubij. 
2) Przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia dodać do reszty
3) Dolewamy mleko cały czas ubijając.
4)  Masa ląduje w formie a  ćwiartki śliwek układamy na cieście skórką do dołu. 

Pieczemy 40 minut/ 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...