Jak sie zaraz przekonamy, z dynią można kombinować na wszelkie sposoby. Uwielbiam ten sezon, kiedy jest ona dostępna w każdym sklepie, i nie trzeba wyrywać sobie włosów z głowy by ją zdobyć. Poprzez zupy, zapiekanki, wycinane głowy na Halloween, aż po.... ciasta.
1,5 szkl mąki
pół dyni ( wyczyszczonej podgotowanej i zmielonej blenderem na puree)
1/4 szkl oleju
3 jaja
0,5 szkl cukru brązowego
0,5 szkl cukru białego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżeczka przyprawy na którą może macie ochote :)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
dwie grarstki posiekanych orzechów laskowych.
szczypta soli.
łyżka miodu
KROK PO KROKU:
1) Przygotuj puree z dyni.
2) Wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, sodę, przyprawy.
3) Połącz ze sobą: jaja z cukrem
4) Do suchych składników dodawaj powoli ubite jajka.
5) Nastepnie dodaj puree z dyni oraz olej.
6) Na sam koniec dorzuć orzechy laskowe.
Pieczemy 40 min/ 180 stponi.
Ciasto jest ,,mokre'', dzięki dyniowemu puree....co sprawia, że i dłuzej świeże, Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz