wtorek, 11 grudnia 2012

Sernik migdałowy na cieście francuskim.

Bardzo lubię ciasto francuskie... nie tylko za smak, ale również za możliwości jakie nam daje. Któregoś dnia postanowiłam zabrać się za przepis na który natknęłam się w jednej z książek kucharskich, i przyznam, że sam pomysł wydał mi się dość nietypowy i nowatorski. Sernik na cieście francuskim? Tak!



Ciasto:
opakowanie ciasta francuskiego
masło

Masa:
900g sera
300g mleka skondensowanego
1/2 szkl cukru
1 łyżka soku z cytryny
ekstrakt migdałowy
4 jajka
dwa paski białej czekolady

Posypka:
płatki migdałowe
miód

KROK PO KROKU:

1. Tortownice wysmaruj masłem, a następnie wyłóż ją ciastem francuskim.
2. Do misy wrzuć: ser+ mleko+ cukier + sok z cytryny + ekstrakt migdałowy i ubijaj do czasu aż produkty połączą się ze sobą w jednolitą masę.
3. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę i następnie dodaj do masy serowej, na sam koniec dodaj całe jajka i ponownie zmiksuj razem. Jeśli zauważysz że ciasto jest bardzo rzadkie, dodaj dwie łyżki mąki.
4. Wymieszaną dokładnie masę wylej na tortownicę, rozsyp płatki migdałowe, a wystające rogi ciasta pozaginaj na jego wierzch.
5. Jedyne co dzieli nas od zamknięcia drzwi piecyka to przeciągnięcie delikatnie nożem pomiędzy bokami sernika a tortownicy, zapobiegnie to przywieraniu ciasta do blachy.

* 1h/ 180 stopni ( po upieczeniu i wystudzeniu, sernik powinien odstać swoje w lodówce , czyli całą noc)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...