Ciasto:
opakowanie ciasta francuskiego
masło
Masa:
900g sera
300g mleka skondensowanego
1/2 szkl cukru
1 łyżka soku z cytryny
ekstrakt migdałowy
4 jajka
dwa paski białej czekolady
Posypka:
płatki migdałowe
miód
KROK PO KROKU:
1. Tortownice wysmaruj masłem, a następnie wyłóż ją ciastem francuskim.
2. Do misy wrzuć: ser+ mleko+ cukier + sok z cytryny + ekstrakt migdałowy i ubijaj do czasu aż produkty połączą się ze sobą w jednolitą masę.
3. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę i następnie dodaj do masy serowej, na sam koniec dodaj całe jajka i ponownie zmiksuj razem. Jeśli zauważysz że ciasto jest bardzo rzadkie, dodaj dwie łyżki mąki.
4. Wymieszaną dokładnie masę wylej na tortownicę, rozsyp płatki migdałowe, a wystające rogi ciasta pozaginaj na jego wierzch.
5. Jedyne co dzieli nas od zamknięcia drzwi piecyka to przeciągnięcie delikatnie nożem pomiędzy bokami sernika a tortownicy, zapobiegnie to przywieraniu ciasta do blachy.
* 1h/ 180 stopni ( po upieczeniu i wystudzeniu, sernik powinien odstać swoje w lodówce , czyli całą noc)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz