niedziela, 20 kwietnia 2014

Wielkanoc.

Wielkanoc lekko różniąca się od pozostałych, bo dużo się dzieje u nas w domu.... Ale co by nie było, domowe wypieki muszą pojawić się na stole. Ostatnio pierwszy raz w swoim życiu robiłam Mazurek. To, że został pożarty w przeciągu kilku godzin, dowodzi temu, że Mmmmm, mniam mniam i mmmmmm :)

Przepis banalnie prosty i szybki. Chcecie znać?




SKŁADNIKI:

250g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
90g cukru
180g miękkiego masła

KROK PO KROKU:

1) Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka.
2) Na koniec dodajemy mąki, i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno zostać w lodówce na przynajmniej godzinę.
3) Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na blachę.

Pieczemy w 190 stopniach/ ok 30 min.

KREM:

1 puszka gotowej masy kajmakowej
1 opakowanie płatków migdałowych
1 łyżka masła i cukru

KROK PO KROKU:

1) Kajmak rozgrzewamy chwilkę w rondelku, a na patelni rozgrzewamy masło. Wsypujemy płatki migdałowe z łyżką cukru na rozgrzane masło i przyrumieniamy.
2) Wystudzony Mazurek smarujemy Kajmakiem i posypujemy to płatkami migdałowymi.



Mazurek na zamówienie, a na Moim stole taki oto skład:







A tu nasza Wielkanocna Córa :) Też lubi Kurczaki :P
Życzymy Wesołego Jajka! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...