niedziela, 1 grudnia 2013

Obiad po Tajsku.

Sposób na szybki i smaczny obiad. Jakiś czas temu trafiliśmy z mężem i teściową na targ. A to z produktami organicznymi, domowymi wyrobami, serami i ciastami. Kupiliśmy między innymi ciekawe grzyby, coś dziwnego z zastosowaniem podobnym do imbiru, no i trawę cytrynową.
Pamiętam dobrze jak mój mąż ją lubi, a więc propozycja na trawę cytrynową jest taka:

SKŁADNIKI:

1 pierś z kurczaka
1 cebula
szczypiorek
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
olej
trawa cytrynowa
śmietanka
przyprawy: sól, pieprz, chilli, słodka papryka, curry
świeża pietruszka

INNE:

ugotowany ryż

KROK PO KROKU:

1) Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulkę + szczypiorek + wyciśnięty czosnek + papryczkę chilli + trawę cytrynową.
2) Kiedy cebulka się zeszkli, wrzucamy pokrojonego w paski kurczaka. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy ok 10 minut, następnie podlewamy szklanką wody i dusimy.
3) Jeśli dużo wody odparowało, podlewamy znowu. Doprawiamy przyprawami i dusimy dalej.
4) Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę zieloną pietruszkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...